Przepeace

tarta twarogowa

z kaszą gryczaną, pieczarkami i karmelizowaną cebulą

tarta twarogowa

Przepis ten powstał z potrzeby chwili. W lodówce zalegał mi twaróg, kilka pieczarek, pół cukini, niewielkie kawałki boczku,fety i parmezanu, których żywot dobiegał końca. Postanowiłam więc połączyć je wszytskie w jednym daniu. W pierwszej kolejności pomyślałam o pierogach pieczonych z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i fety z dodatkiem świeżej mięty. Przyznam jednak, że nie miałam ochoty spędzać kilku godzin w kuchni, nad dokładnym lepieniem pierogów. Wtedy narodził się pomysł na tartę, a dość spora ilość twarogu sprawiła, że pojawia się on nie tylko w farszu, ale także w cieście. Jak się później okazało, dodatek ten nadał tarcie lekkości oraz listkującej tekstury niemal ciasta półfrancuskiego. Kompozycję tarty idealnie uzupełnia karmelizowana cebula, która przywodzi na myśl tradycyjną omastę do pierogów.

Przepis

Składniki:

Spód:

  • 300g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 170g masła
  • 300g mąki
  • Łyżeczka soli

Farsz:

  • 150g kaszy gryczanej
  • 300g pieczarek
  • 40g boczku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 200g twarogu półtłustego
  • 50g sera feta
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • Garść startego parmezanu
  • Świeży tymianek, rozmaryn i pietruszka
  • Łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu
  • Garść orzechów włoskich
  • Kilka plasterków cukinii

Karmelizowana cebula:

  • 1 duża cebula czerwona
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka octu balsamicznego
  • Szczypta soli i pieprzu
spód tarty twarogowej

Przygotowanie:

  • Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać zimne, posiekane w kostkę masło oraz twaróg i połączyć (najlepiej nożem, nadal siekając). Dodać jajko. Zagnieść schłodzonymi rękami do połączenia się składników.
  • Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Blaszkę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką.
  • Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i przełożyć na blaszkę, dokładnie docisnąć boki by nie osunęły się z blaszki w trakcie pieczenia. Nakłóć widelcem spód.
  • Ciasto piec przez ok. 20 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180°C.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie: ugotować kaszę gryczaną. Po ugotowaniu, wystudzić.
  • Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miski. Na tę samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy i podsmażyć pokrojoną w koskę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki.
  • Połączyć razem kaszę, boczek, pieczarki, twaróg, ser feta, zioła, sól i pieprz. Na koniec wsypać starty parmezan, jajka i śmietankę, dokładnie wymieszać.
  • Na upieczony spód wyłożyć nadzienie, posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i układać plasterki cukinii.
  • Tartę włożyć do piekarnika na ok. pół godziny do zarumienienia.
  • Po wyjęciu z pieca studzić tartę by nadzienie się związało.
  • Pokroić cebulę w piórka i smażyć na oliwie. Po zeszkleniu cebuli dodać cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Smażyć do momentu skarmelizowania się cebuli- powinna być miękka i kleista.
  • Tartę podzielić na 10 porcji. Serwować ostudzoną lub podpieczoną ponownie w piecu, ze skarmelizowaną cebulą.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 474kcal  26,2g Tłuszczów  39,5g Węglowodanów  21,2g Białka

Porady:

  • Jako, że przepis ten powstał ze składników, które znalazłam w lodówce, zachęcam do tego samego. Radzę jednak trzymać się podstawowych produktów takich jak kasza gryczana, twaróg, i świeże zioła, gdyż jest to wyborne połączenie. Nie należy również pomijać jajek i śmietanki, które wiążą farsz.
  • Ciasto twarogowe można zastąpić klasyczną wersją ciasta kruchego lub gotowym ciastem francuskim. Każda wersja będzie świetną bazą dla kaszy z twarogiem.
  • Można pominąć dodatek boczku. Należy wtedy użyć nieco więcej oliwy do podsmażenia cebuli.
  • Do tarty idealnie pasuje karmelizowana cebula, można jednak zastąpić ją gotowym chutney’em.
krakersy z ciasta twarogowego

Jeżeli tak jak mi zostanie wam trochę ciasta, warto zrobić z niego krakersy. Wykroić dowolne kształty z ciasta, dodatkowo posypać je solą, sezamem lub innymi przyprawami i piec razem ze spodem przez ok.8-10 min. Stanowią one świetną przekąskę lub dodatek do zupy czy sałatki.

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *