Przepeace

szakszuka

jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym

szakszuka

Szakszuka, czyli śniadanie, które przeniesie Cię na Bliski Wschód…

Stamtąd właśnie pochodzi to danie, jednak w ostatnim czasie zyskało popularność na całym świecie. Właściwie mnie to nie dziwi. Jest bardzo proste, zdrowe, sycące i co najważniejsze przepyszne. A do jego zrobienia potrzebne są podstawowe składniki, dostępne w każdym sklepie. Jeśli jesteś zwolennikiem wytrawnych śniadań, jestem pewna, że to Ci posmakuje! Podstawowy przepis jest wegetariański, jednak szakszukę można komponować wedle własnego uznania (polecam używać tego, co mamy akurat w lodówce). 

Komponując swoją szakszukę, można szaleć z dodatkami…

Bazą jest sos z pomidorów, papryki i czosnku oraz jajka, które wbija się na górę i zapieka. Można zrobić to na patelni (przykrywając ją pokrywką) lub w piekarniku- jajko będzie wtedy bardziej ścięte, a całość delikatnie przypieczona niczym lasagne. Jako dodatek świetnie pasuje spory pęczek posiekanych ziół- pietruszka, kolendra, szczypiorek czy bazylia. Warto też przełamać szakszukę czymś słonawym i kremowym. Sprawdzi się tu ser typu feta, ricotta czy mozzarella, która po roztopieniu stanie się ciągnąca. I jeśli o idealnym śniadaniu mowa, nie może zabraknąć domowego chleba na zakwasie!

szakszuka (11)

Przepis

Składniki (na jedną porcję):

  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g papryki czerwonej
  • 200g pomidorów (obranych ze skórki) i/lub pomidorków koktajlowych lub pół puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, ostra papryka, kmin rzymski mielony, szczypta cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. 
  • Rozgrzać oliwę na niewielkiej patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż nabierze złotego koloru. Następnie przecisnąć czosnek przez praskę, wrzucić na patelnię. Dodać paprykę i pomidory.
  • Sos doprawić szczyptą soli, pieprzu, papryki ostrej (opcjonalnie) i kminem rzymskim. Następnie dodać szczyptę cukru i dusić wszystko aż sos zgęstnieje.
  • Kiedy warzywa zmiękną, a woda odparuje, zrobić wgłębienie łyżką i wbić w nie jajka.
  • Patelnię przykryć pokrywką na ok. 4-5 minut (aż białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne) lub dłużej jeśli preferujecie bardziej ścięte jajka.
  • Podawać ze świeżymi ziołami, ulubionymi dodatkami i pieczywem.

* Szakszukę można także przygotować w piekarniku. Gotowy sos przełożyć do naczynia żaroodpornego, wbić jajka i piec w temperaturze 190°C przez ok.8-10 minut. Wybieram właśnie tę wersję, gdyż jajka są kremowe, ale bardziej ścięte, a całość przypieczona i bardziej wyrazista.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję bez dodatków: 297kcal  16,6g Tłuszczów  19,5g Węglowodanów  16,9g Białka

Porady:

  • Jajka należy wbijać ostrożnie, by żółtko zachowało swoją formę. Zależy nam na jego płynnej konsystencji po zapieczeniu.
  • Jeśli używacie świeżych pomidorów, warto wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki. Inaczej oddzieli się od miąższu podczas duszenia.
  • Polecam zastąpić świeżą paprykę, papryką grillowaną. Szakszuka zyskuje wtedy lekko dymny posmak.
  • Szakszuka z patelni będzie bardziej delikatna i wilgotna. Jeśli tak jak ja preferujecie mocniej ścięte jajka, warto zapiekać ją w piekarniku.
  • Do szakszuki świetnie pasuje kremowy i orzeźwiający sos na bazie awokado, czyli guacamole
szakszuka (13)

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *