Przepeace

pierniczki

z miodem i przyprawami korzennymi

pierniczki

Pierniczki to niezwykle aromatyczne, kruche ciasteczka o korzennych nutach. 

Zazwyczaj piecze się je w okresie świątecznym, jednak ja robię je przez cały rok. Dlaczego? Są delikatne, maślane i co najważniejsze- nie zmieniają swojego kształtu podczas pieczenia. Dlatego idealnie sprawdzają się gdy zależy nam na konkretnych wykrojach. Takie pierniczki świetnie poddają się dekorowaniu. Dzięki pominięciu dodatku kakao, pierniczki nie ciemnieją podczas pieczenia i są znacznie delikatniejsze i subtelne w smaku. Należy pamiętać, że pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde. Dlatego warto się zabrać za ich robienie co najmniej tydzień przed świętami.

Istnieje wiele sposobów i przepisów na domowe pierniczki…

Sprawdzając receptury, zwykle zwracałam uwagę na smak i kruchość rzecz jasna. Ale równie istotne było dla mnie uzyskanie takiego samego kształtu przed i po pieczeniu. Niektórzy przygotowują ciasto wcześniej i odkładają na kilka godzin do lodówki. Inni wkładają ciastka do lekko nagrzanego piekarnika i zwiększają temperaturę. Jednak moim zdaniem najskuteczniejszym i najprostszym sposobem jest pominięcie proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Dzięki temu pierniczki nie rosną podczas pieczenia, a smak jest właściwie taki sam. 

pierniczki

Przepis

Składniki:

  • 230g mąki pszennej
  • 70g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 50g miękkiego masła
  • 40g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki mielonego imbiru, goździków, anyżu, kardamonu i szczypta pieprzu (lub 2 łyżki przyprawy korzennej)

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  • W misce utrzeć masło z cukrem brązowym. Dodać jajko i wymieszać.
  • Wlać miód oraz przyprawy korzenne i wymieszać.
  • W drugiej misce połączyć mąkę z solą i wlać mokre składniki. Wyrobić ciasto dłonią, aż powstanie jednolita, gładka masa.
  • Podsypać stolnicę mąką. Rozwałkować na niej ciasto (grubości ok. 0,5-1cm) i wykrawać dowolne kształty.
  • Przekładać pierniczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zachowując niewielkie odstępy. Piec przez ok.7-9 minut (aż nabiorą lekko rumianego koloru).
  • Upieczone pierniczki wystudzić i dekorować lukrem, polewą czekoladową, orzechami lub dowolnymi ozdobami.
  • Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy! z dnia na dzień będą coraz miększe i pyszniejsze.

Wartości odżywcze:

Na 100g: 439kcal  13,5g Tłuszczów  68,2g Węglowodanów  10,1g Białka

Porady:

  • Pierniczki warto przygotować ok.2-3 tygodnie przed świętami. Będą miały wtedy czas by zmięknąć.
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche i się kruszy, dodajcie do niego odrobinę mleka.
  • Miód można zastąpić syropem klonowym, melasą lub syropem z agawy. Pierniczki będą wtedy nieco mniej aromatyczne, jednak wciąż pyszne.
  • Jeśli nie chcecie piec pierniczków od razu, ciasto można zawinąć szczelnie i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Przed pieczeniem należy doprowadzić je do temperatury pokojowej.
  • Według mnie do dekoracji pierniczków najlepiej sprawdza się lukier i orzechy włoskie/pekan. Nie dość, że ciasteczka pięknie się prezentują to jeszcze pysznie smakują.
pierniczki

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *