Przepeace

eklery słony karmel

eklery

Eklery to francuski deser w postaci podłużnych ciastek wypełnionych kremem.

Tradycyjnie powinny być wykonane z ciasta parzonego, nadziewane lub przełożone kremem budyniowym lub śmietankowym. Ten deser, jak większość francuskich wypieków, to majstersztyk cukiernictwa. Chrupiące, leciutkie ciasto idealnie komponuje się z delikatnym kremem i słodkim akcentem jakim jest zwykle polewa czekoladowa lub lukier. Eklery nie tylko cieszą podniebienie, ale również oko. Dekoracja jest niezwykle dopracowana, a każde ciastko wygląda niemal identycznie. U mnie niestety tak idealnie nie jest, choć i tak zniknęły w mgnieniu oka.

 

Ciasto parzone wykorzystuje się m.in. do eklerów, ptysiów i karpatki.

Choć jest dość popularne, nigdy wcześniej nie podejmowałam się jego wykonania. Mimo że desery na jego bazie uwielbiam, zawsze sądziłam, że jest niezwykle trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Okazało się, że przygotowanie jest szybkie i dość proste. Trzeba jedynie uważać, by nie powstały grudki podczas mieszania, a jajka się nie ścięły. No i może jeszcze na kontuzję, gdyż kręcenie ciasta jest bardzo męczące! Później wystarczy już tylko uformować ciastka, upiec i najprzyjemniejsza część- dekorować. 

Czy eklery mogą być jeszcze lepsze?

Zdecydowanie tak! Wystarczy do kremu dodać słony karmel. Jego głęboki, kontrastowy smak wzbogaci każdy deser. Krem zrobiłam rzecz jasna z serka mascarpone. Ma on głęboki, bogaty smak, a dzięki gęstej konsystencji, zdecydowanie lepiej radzi sobie w eklerkach niż kapryśna śmietanka. Do tego słodka, rozpływająca się w ustach czekolada. No i chrupiące orzechy laskowe w karmelu. Nie dość, że są pyszne, to dodatkowo stanowią piękną i elegancką dekorację niczym z francuskiej patisserie.

eklery

Przepis

Składniki (na 24 eklery):

Ciasto:

  • 250ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 70g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 100g solonego karmelu

Orzechy laskowe w karmelu:

  • 30g orzechów laskowych
  • 30g cukru
  • 15ml wody

Dekoracja:

  • 100g czekolady mlecznej
  • orzechy w karmelu
eklery (9)

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę z solą. Dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień. Do wciąż gotującego się płynu przesiać mąką i mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji.
  • Odstawić ciasto na ok. 5 minut do wystygnięcia.
  • Nastawić piekarnik na 200°C.
  • Gdy ciasto ostygnie, wbić jedno jajko, energicznie mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać kolejne jajko, wymieszać i powtórzyć proces z następnymi dwoma.
  • Gdy masa będzie jednolita, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o dużej średnicy. Można też użyć jednorazowego rękawa wycinając duży otwór. Wyciskać podłużne fragmenty ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość eklerów można dopasować do własnych preferencji. Należy jednak pamiętać, że podczas pieczenia powiększą swoją objętość ok. dwukrotnie. 
  • Piec eklery przez ok.15/20 minut lub do mementu, w którym będą przyrumienione z wierzchu i suche od spodu.
  • Gdy będą gotowe, wyjąć z pieca. Odstawić ciastka na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • W międzyczasie przygotować orzechy w karmelu. W garnuszku lub patelni o grubym dnie rozpuścić cukier w wodzie. Na średnim ogniu podgrzewać syrop. Nie mieszać. Gdy osiągnie jasno brązowy kolor, zdjąć z palnika. Orzechy nakłuwać na wykałaczkę, maczać w karmelu i unosić delikatnie do góry, tak by ciągnący się karmel stężał na orzechu. Studzić orzechy na styropianie lub gąbce, a następnie zdjąć z wykałaczek.
  • Przygotować krem. W wysokim naczyniu połączyć mascarpone ze słonym karmelem. Dokładnie zmiksować, jednak niezbyt długo, by krem się nie zważył.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Powinna być wciąż płynna, ale nie może być ciepła.
  • Wystudzone eklery nakłuwać nożem (tylko wierzchnią część) lub przeciąć wzdłuż na pół.  Nadziewać kremem (najlepiej szprycą z okrągłą końcówką). 
  • Ciastka maczać lub polewać czekoladą. Na wierzchu ułożyć orzechy w karmelu. 
  • Eklery najlepiej smakują na świeżo, kiedy ciasto jest chrupiące, a krem chłodny.
eklery

Wartości odżywcze:

Na 1 eklera: 149kcal  10,3g Tłuszczów  11g Węglowodanów  3,1g Białka

Porady:

  • Z ciasta można uformować dowolny kształt ciastek. Jednak podłużne eklery idealnie nadają się do jedzenia rękoma. 
  • Nadzienie można wykonać również z dodatkiem kemu krówkowego lub czekoladowego. Świetnie sprawdzi się tu także kajmak. Choć i tak polecam podkręcić go szczyptą soli.
  • Jeśli nie chcecie serwować eklerów od razu po przygotowaniu, lepiej przechowywać składniki osobno, a eklery złożyć tuż przed podaniem.
  • Eklery można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (inaczej wchłoną zapachy z lodówki) do 3 dni.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *