Przepeace

czosnkowy chlebek rwany

czosnkowy chlebek rwany

Miałam napisać, że czosnkowy chlebek rwany to świetny dodatek do dań, ale to stwierdzenie byłoby dla niego krzywdzące. Jest to bowiem pełnoprawne danie, które można jeść samo i niczego mu nie brakuje.

Chrupiąca skórka, mięciutkie i puszyste wnętrze, a do tego eksplozja smaków- słonego, słodkawego i delikatnie pikantnego. Masło czosnkowe czy ziołowe to niesamowity dodatek do pieczywa, który diametralnie zmienia jego charakter. W tym przepisie używam czosnku pieczonego, który dzięki temperaturze łagodnieje i nabiera kremowej konsystencji. Można go dosłownie rozsmarować na chlebku.

Do przepisu używamy drożdży, dlatego naszą rolą jest jedynie odpowiednie przygotowanie ciasta. Magia dzieje się sama. Po około godzinie mamy perfekcyjnie wyrośniętą bazę, którą wystarczy uzupełnić o masło, czosnek, świeże zioła, parmezan i sól. Później już tylko do formy i pieczemy.

Dlaczego chlebek rwany? Każda porcja jest idealnie pokryta masłem i przyprawami. Nie trzeba używać noża, który nieraz narusza puszyste wnętrze wypieku. A do tego, nikt nie zauważy kiedy sięgniecie po kolejny kawałek 😉

ciasto na chlebek przed pieczeniem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 60ml mleka
  • 40ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g roztopionego masła
  • 350g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Garść świeżych ziół (ja używam tymianku, rozmarynu i pietruszki)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 50g masła
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka świeżych ziół
  • 1 łyżka startego parmezanu
upieczony czosnek

Przygotowanie:

  • Podgrzać mleko (ma być ciepłe, nie gorące). Wlać do miski.
  • Do mleka dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
  • Na powierzchnię mleka wysypać suche drożdże. Nie mieszać. Odstawić na ok. 5 min aż zacznie pojawiać się piana.
  • Roztopić masło w garnku lub mikrofalówce. Dodać do roztworu drożdży. Wymieszać.
  • Następnie wbić 2 jajka i wlać wodę. Połączyć składniki.
  • Do miski przesiać mąkę i sól. Wyrabiać ciasto przez ok.3 minuty.
  • Na koniec dodać suszony czosnek i posiekane drobno zioła. Całość wyrabiać jeszcze przez ok.5 minut, aż ciasto będzie gładkie.
  • Miskę wysmarować olejem, włożyć kulkę ciasta, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Główkę czosnku owinąć folią aluminiową i piec przez ok.30 minut (aż zmięknie i delikatnie się skarmelizuje).
  • Po wyjęciu czosnku z piekarnika, otworzyć folię, by wystygł. Obniżyć temperaturę do 180°C.
  • Po upływie godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stało odstawić je jeszcze, aż osiągnie pożądaną wielkość.
  • Jeśli ciasto odpowiednio wyrosło, obsypać stolnicę mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozciągnąć rękami, by uzyskać prostokąt o wysokości 1cm. Podzielić ciasto na kwadraty/prostokąty podobnej wielkości (mi wychodzi 16 kawałków).
  • Miękkie masło połączyć widelcem z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym z przeciętej na pół główki czosnkiem.
  • Smarować każdy kwadrat ciasta masłem. Następnie posypać tartym parmezanem (zostawić odrobine do posypania wierzchu chleba).
  • Kwadraty kłaść jeden na drugim, a następnie umieścić w wysmarowanej masłem formie, tak by łączenia kawałków ciasta znajdowały się prostopadle do dna formy.
  • Wierzch obsypać parmezanem, przykryć i odstawić na ok.20min do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika. Piec przez ok.35-40 minut aż wierzch się przyrumieni.
  • Po upieczeniu chleba, studzić kilka minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę. Posmarować wierzch odrobiną masła, zanim ostygnie.
  • Najlepiej serwować jeszcze ciepły. Chlebek należy dzielić, odrywając po kolei każdą porcję.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 143kcal  6,5g Tłuszczów  17,2g Węglowodanów  4,3g Białka

Porady:

  • Należy uważać, by ciasto w blaszce nie rosło zbyt długo, wtedy chlebek będzie suchy, a warstwy się połączą.
  • Można użyć surowego czosnku przeciśniętego przez praskę. Chlebek będzie wtedy bardziej wyrazisty i pikantny, jednak wciąż pyszny.
  • Jeśli wierzch chlebka będzie już mocno rumiany, a środek niedopieczony, można przykryć go foli aluminiową, obniżyć temperaturę w piekarniku do 160°C i piec jeszcze kilka minut.
  • Użyjcie dowolnych ziół świeżych lub suszonych. Polecam wybrać tymianek, rozmaryn, pietruszkę lub bazylię. Warto połączyć kilka rodzajów.
  • Nie trzeba używać parmezanu, należy wtedy dodać szczyptę soli do nadzienia.
smarowanie chlebka masłem

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *