Miałam napisać, że czosnkowy chlebek rwany to świetny dodatek do dań, ale to stwierdzenie byłoby dla niego krzywdzące. Jest to bowiem pełnoprawne danie, które można jeść samo i niczego mu nie brakuje.
Chrupiąca skórka, mięciutkie i puszyste wnętrze, a do tego eksplozja smaków- słonego, słodkawego i delikatnie pikantnego. Masło czosnkowe czy ziołowe to niesamowity dodatek do pieczywa, który diametralnie zmienia jego charakter. W tym przepisie używam czosnku pieczonego, który dzięki temperaturze łagodnieje i nabiera kremowej konsystencji. Można go dosłownie rozsmarować na chlebku.
Do przepisu używamy drożdży, dlatego naszą rolą jest jedynie odpowiednie przygotowanie ciasta. Magia dzieje się sama. Po około godzinie mamy perfekcyjnie wyrośniętą bazę, którą wystarczy uzupełnić o masło, czosnek, świeże zioła, parmezan i sól. Później już tylko do formy i pieczemy.
Dlaczego chlebek rwany? Każda porcja jest idealnie pokryta masłem i przyprawami. Nie trzeba używać noża, który nieraz narusza puszyste wnętrze wypieku. A do tego, nikt nie zauważy kiedy sięgniecie po kolejny kawałek 😉
Ciasto:
Nadzienie:
Na 1 porcję: 143kcal 6,5g Tłuszczów 17,2g Węglowodanów 4,3g Białka
peace.