Przepeace

azjatycka zupa laksa

azjatycka zupa

Uwielbiam azjatycką kuchnię,

a szczególnie ich aromatyczne, pełne smaku zupy. Zwykle jednak dania tego typu jadałam poza domem. Nawet nie myślałam, żeby próbować odtworzyć je w domu. Po pierwsze dlatego, że większość przepisów wymaga posiadania wielu orientalnych składników, które nie były dotychczas dostępne w zwykłych marketach. Można je było kupić jedynie w delikatesach z zagranicznymi produktami, które nie należały do najtańszych. Bałam się też, że jeśli kupię wszystkie składniki potrzebne do jednego dania i nie wykorzystam ich od razu, to się zmarnują. Po drugie sądziłam, że nie da się zrobić autentycznej kuchni tajskiej, wietnamskiej czy indyjskiej bez doświadczenia, składników i specjalnego sprzętu.

Wszytsko zmieniło się, gdy dostałam w prezencie cały zestaw przypraw i produktów azjatyckich.

Od past curry, sosu rybnego, sojowego, pasty z tamaryndowca, oleju sezamowego, po mleczko kokosowe, makarony itp. Zaczęłam eksperymentować i okazało się, że wystarczą świeże składniki takie jak wołowina, kurczak, krewetki, tofu i trochę przypraw. Początki nie były zachwycające, ale nieskromnie powiem, że mój pad tahi jest już bliski perfekcji. Bardzo lubię robić rozmaite wersje curry, indyjski butter chicken i właśnie zupy. Aromatyczny wywar podkręcony nutą ostrości, złagodzony kremowym mleczkiem kokosowym. Do tego chrupkie warzywa, grzyby, makaron ryżowy. Bulion może być warzywny, na bazie mięsa lub owoców morza. Warto korzystać z tego co akurat znajdzie się w lodówce. Z doświadczenia wiem, że tak powstają najbardziej zaskakujące i odkrywcze dania.

azjatycka zupa

Dziś produkty orientalne nie są już tak “egzotycznym dobrem”.

Od jakiegoś czasu kuchnia ta staje się coraz bardzie popularna, a typowe dla niej produkty możemy znaleźć na półkach praktycznie każdego dyskontu. Mogę się założyć, że każdy z nas choć raz kupił sos sojowy, mleczko kokosowe czy pastę curry. Nie popełnijcie mojego błędu i zaopatrzcie się w podstawowe składniki, które wykorzystuje się w większości przepisów. Będzie to na pewno sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, pasta curry, mleko kokosowe, ryż i makarony. Przygotowując coś azjatyckiego warto też kupić świeżą papryczkę chili, limonkę, kolendrę lub cebulę dymkę, orzeszki ziemne lub nerkowce. Uwierzcie mi, że jak raz wam się uda stworzyć z nich pyszne danie, będziecie je robić coraz częściej, a składniki się nie zepsują. Są pyszne, aromatyczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Ja swoją pułeczkę orientalną uzupełniam już kolejny raz.

I tak, dziś chcę się z wami podzielić przepisem na niesamowicie aromatyczną, pełną smaku, kolorów i rozmaitych tekstur azjatycką zupę.

Choć jej nazwa sugeruje by użyć pasty laksa, ja w swoim przepisie zamieniłam ją na czerwoną pastę curry. Dlaczego? Ponieważ jest o wiele łatwiej dostępna (stacjonarnie nigdy nie udało mi się kupić pasty laksa), a ich skład nie wiele się różni. Oczywiście jeśli uda wam się ją zdobyć, zachęcam do jej użycia, jednak w tej wersji smakuje równie pysznie! Zupa ta pochodzi z Malezji, a jej bazowym składnikiem jest mleczko kokosowe i właśnie mieszanka chili, kolendry, czosnku, cebuli, limonki, galangalu, kurkumy i pasty krewetkowej. Można oczywiście przygotować ją samemu, jednak trzeba zaopatrzyć się w produkty, których raczej nie trzymamy w swoich spiżarniach. Dlatego osobiście jestem zwolennikiem kupna gotowej mieszanki z dobrym składem. Wywar podaje się z makaronem ryżowym, kolendrą i świeżą papryczką chili. Serwowana jest zwykle z krewetkami, kurczakiem lub rybą. Ja swoją przygotowałam z udkiem kurczaka, papryką, mieszanką azjatyckich grzybów i dodatkową porcją ostrości w postaci sosu chili. Wyszła przepyszna!

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

Zupa:

  • 500g mięsa z uda kurczaka (bez skóry)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 750ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 50g czerwonej pasty curry (lub pasty laksa)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Ząbek czosnku
  • Duża cebula
  • Duża papryka czerwona
  • 150g grzybów azjatyckich lub pieczarek
  • 10g suszonych grzybów mun
  • 200g makaronu ryżowego

Sos chili:

  • 20g pasty sambal oelek
  • 30g sosu sriracha
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sok z ćwiartki limonki

Dodatki:

  • Liście świeżej kolendry
  • Papryczka chili
  • 2 limonki
zupa azjatycka (6)

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby mun namoczyć w wodzie (przez ok.10 minut).
  • Udka kurczaka pokroić w kostkę (jeśli używacie udka z kością, najpierw oddzielić mięso).
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Następnie dodać połowę pasty curry. 
  • Dodać mięso i usmażyć. Gdy będzie gotowe, przełożyć zawartość patelni do miski. 
  • Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka z paskami papryki, a po chwili dodać grzyby. Smażyć przez ok.3 minuty. Jeśli smażycie na płytkiej patelni, zawartość przełożyć do garnka.
  • Następnie warzywa zalać mleczkiem kokosowym, dodać sos rybny i drugą część pasty curry. Wymieszać.
  • Do garnka wlać bulion, wymieszać i zagotować.
  • Odcedzić grzyby mun, wypłukać i dodać do garnka. Zupę gotować na średnim ogniu przez ok.10min.
  • W międzyczasie przygotować sos: wymieszać dokładnie pastę sambal oelek, srirachę, cukier i sok z limonki.
  • Makaron ryżowy gotować tuż przed podaniem, przez ok.3 minuty, tak by wciąż był delikatnie twardy. Dojdzie w gorącym bulionie. Jeśli ugotujemy go idealnie, po dodaniu do zupy będzie rozgotowany.
  • Posiekać drobno chili, przygotować liście kolendry i podzielić limonkę na ćwiartki.
  • Do zupy wrzucić podsmażone mięso z kurczaka i gotować przez minutę.
  • W misce ułożyć porcję makaronu oraz zupy z warzywami i kurczakiem. Wierzch udekorować świeżą kolendrą, chili i sosem. Skropić sokiem z limonki.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 604kcal 30,7g Tłuszczów 56,5g Węglowodanów 27,1g Białka

Porady:

  • Tą azjatycką zupę można przygotować także na bazie bulionu warzywnego, rybnego lub grzybowego. Warzywa i mięso także można dobierać wedle uznania. Warto spróbować wersji z krewetkami, dorszem lub cienko krojoną wołowiną.
  • Dodatek sosu chili jest dobrowolny, sama zupa jest dość pikantna, jednak jej smak łagodzi mleczko kokosowe. Warto spróbować zupy przed dodaniem sosu.
  • Pastę laksa lub curry można wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie z żywnością azjatycką. Warto sprawdzać jej skład, gdyż  można trafić na produkt z konserwantami i wzmacniaczami smaku.
zupa laksa (15)

 

peace.

5 1 vote
Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments