Przepeace

wegańskie drożdżówki

z jabłkami i cynamonem

wegańskie drożdżówki

Te wegańskie drożdżówki są po prostu obłędnie pyszne…

To, że nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych w żaden sposób im nie ujmuje. Są mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Trochę mi zajęło by osiągnąć taki efekt. Pierwsze podejścia do wegańskich wypieków kończyły się na uzyskaniu suchawych, niczym niewyróżniających się ciastek. Za to te drożdżówki podbiły nawet serca prawdziwych miłośników klasycznych cynamonek! 

Nie są to typowe cynamonki,

gdyż ich wnętrze skrywa nadzienie z prażonych jabłek, odrobiny brązowego cukru i cynamonu. W klasycznej wersji zamiast jabłek występuje spora ilość masła, które musiałabym zastąpić margaryną lub innych stałym tłuszczem roślinnym. Nie należy on do najzdrowszych, a według mnie wegańska dieta nie polega jedynie na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, a poszukiwaniu zdrowego balansu w sposobie odżywiania. Jak się okazało taka zamiana dała fantastyczny efekt, ponieważ drożdżówki są niezwykle wilgotne i długo pozostają mięciutkie. Dodatkowo delikatny smak jabłek świetnie uzupełnia się z aromatycznym cynamonem. 

wegańskie drożdżówki

Przepis

Składniki na 12 drożdżówek:

Ciasto:

  • 550g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 30g brązowego cukru
  • 350ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 100g roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g jabłek prażonych (lub musu jabłkowego)
  • 50g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 110g wegańskiego serka kremowego do smarowania w temperaturze pokojowej
  • 20g miękkiej margaryny
  • 30ml syropu klonowego (można zastąpić 30g cukru pudru)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Do miski wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), dodaj 30g cukru i wysyp na wierzch opakowanie suchych drożdży. Nie mieszaj, odstaw na ok.5 min. (do czasu aż zacznie pojawiać się delikatna piana).
  • Do płynu wsyp przesianą mąkę z solą, a następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 6 min. Do wyrabiania można użyć miksera z odpowiednimi końcówkami bądź wyrabiać ciasto ręcznie.
  • Do ciasta dodaj roztopiony olej kokosowy i dokładnie wyrób ciasto dłonią do całkowitego połączenia się składników.
  • Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, sprężyste i nie będzie lepiło się do rąk, przełóż je do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, na co najmniej 1h do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią by zbić pęcherzyki powietrza. Przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta.
  • Wymieszaj jabłka z cukrem i cynamonem. Nadzienie rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Opcjonalnie można dodać dowolne orzechy- polecam pekany bądź orzechy włoskie.
  • Zawijaj ciasto w rulon, Należy dokładnie i ciasno rolować wałek tak by bułeczki były zwarte.
  • Następnie pokrój wałek na ok.3/4 cm plastry. Powinno wyjść 12 kawałków. Tak przygotowane porcje przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ślimakiem do góry), zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie).
  • Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.20 min.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz drożdżówki ok. 15-20min. Do czasu aż się zarumienią z wierzchu i ładnie wyrosną.
  • W misce połącz serek, miękką margarynę oraz syrop klonowy lub cukier puder i wanilię. Ubijaj mikserem tak by masa była gładka i delikatnie lśniąca. Wysmaruj serkiem drożdżówki. Dodatkowo możesz udekorować je orzechami.
wegańskie drożdżówki

Wartości odżywcze:

Na 1 drożdżówkę: 270kcal  9,8g Tłuszczów  38,2g Węglowodanów  6,8g Białka

Porady:

  • Wegańskie drożdżówki można nadziać jabłkami prażonymi lub musem jabłkowym. Można także przygotować klasyczną wersję cynamonek z dodatkiem masła roślinnego, cukru i cynamonu.
  • Drożdżówki można przechowywać 2-3 dni szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub do tygodnia w lodówce. Można je także zamrozić (bez polewy), a po rozmrożeniu podpiec chwilę w piekarniku.
  • Do bułeczek świetnie pasują orzechy. Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie lub pekan.
  • Dla dodatkowej słodkości i kolejnej warstwy smakowej, można dodać odrobinę (wegańskiego) karmelu na górę upieczonych drożdżówek lub jeszcze do środka wraz z nadzieniem jabłkowym.

peace.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *