To, że nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych w żaden sposób im nie ujmuje. Są mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Trochę mi zajęło by osiągnąć taki efekt. Pierwsze podejścia do wegańskich wypieków kończyły się na uzyskaniu suchawych, niczym niewyróżniających się ciastek. Za to te drożdżówki podbiły nawet serca prawdziwych miłośników klasycznych cynamonek!
gdyż ich wnętrze skrywa nadzienie z prażonych jabłek, odrobiny brązowego cukru i cynamonu. W klasycznej wersji zamiast jabłek występuje spora ilość masła, które musiałabym zastąpić margaryną lub innych stałym tłuszczem roślinnym. Nie należy on do najzdrowszych, a według mnie wegańska dieta nie polega jedynie na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, a poszukiwaniu zdrowego balansu w sposobie odżywiania. Jak się okazało taka zamiana dała fantastyczny efekt, ponieważ drożdżówki są niezwykle wilgotne i długo pozostają mięciutkie. Dodatkowo delikatny smak jabłek świetnie uzupełnia się z aromatycznym cynamonem.
Ciasto:
Nadzienie:
Polewa:
Na 1 drożdżówkę: 270kcal 9,8g Tłuszczów 38,2g Węglowodanów 6,8g Białka
peace.
Jedna odpowiedź