Przepeace

tort piernikowy

z kremem ciasteczkowym i dżemem porzeczkowym

tort piernikowy

Tort piernikowy to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia!

Jest przepyszny, aromatyczny, a jego elementy idealnie się uzupełniają. W dodatku ma wsyzstko to, co w świątecznych wypiekach najlepsze. Piernikowy biszkopt, krem z ciasteczek speculoos, który w ostatnim czasie stał się hitem. Jest też kwaskowaty dżem porzeczkowy, który przełamuje słodycz tortu.  Jeśli udekorujecie tort zimowymi akcentami, na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach! Polecam w tym celu użyć żurawiny obtoczonej cukrem, mandarynki, cukrowych ozdób i zielonych listków.

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 280g mąki pszennej
  • 200ml maślanki
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 130g cukru trzcinowego
  • 20ml syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 15g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki mielonego imbiru, goździków, anyżu, kardamonu i szczypta pieprzu (lub 2 łyżki przyprawy korzennej)

Krem:

  • 400g mascarpone
  • 100g kremu z ciasteczek korzennych (polecam Lotus Biscoff)

Dodatkowo:

  • słoiczek- ok.220g dżemu porzeczkowego 100% (musi być kwaśny)
tort piernikowy (112)

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  • W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko i syrop klonowy. Przestudzić.
  • W misce ubić jajka z cukrem. Dodać maślankę i masło z mlekiem i syropem. Wymieszać (już nie ubijać). 
  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kakao i przyprawę korzenną. 
  • Całość dokładnie wymieszać, ale nie ubijać.
  • Dwie małe tortownice (ja użyłam takich o średnicy 16cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Dół wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozlać ciasto po równo. Najlepiej używać wagi kuchennej by blaty były identyczne.
  • Piec w piekarniku przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
  • Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 15 minut w blaszce a następnie na kratce.
  • Przygotować krem: ubić mascarpone z kremem ciasteczkowym.
  • Połową kremu wysmarować blat ciasta. Następnie rozsmarować na nim dżem. Przykyć drugim biszkoptem.
  • Wierzch i boki tortu udekorować kremem. 
  • Tort piernikowy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony. 

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 420kcal  23,1g Tłuszczów  22,2g Węglowodanów  6,9g Białka

Porady:

  • Można użyć dowolnego dżemu, jednak polecam wybrać kwaśny. Idealnie sprawdzi się tu dżem porzeczkowy, z malin lub agrestu. Do piernika pasują także powidła śliwkowe, jeśli ich używacie, warto dodać mniej kremu ciasteczkowego, by tort nie był za słodki.
  • Do tortu piernikowego świetnie pasuje także krem kawowy lub krem z mascarpone i masła orzechowego. Można wtedy śmiało użyć słodszego dżemu lub powideł.
  • Tort najlepiej smakuje kiedy się “przegryzie”. Dlatego polecam przygpotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
  • Warto dokładnie rozdzielić ciasto na dwie tortownice, by uzyskać idealnie równe blaty tortu.
tort piernikowy

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *