Przepeace

tort czekoladowy

najlepszy przepis na intensywnie czekoladowe ciasto z kremem

tort czekoladowy

Tort czekoladowy- dekadencki i uwodzicielsko rozkoszny…

Czy jest bardziej doskonałe ciasto na świecie, niż idealny w swej prostocie tort czekoladowy podany z delikatnym kremem czekoladowym, a do tego udekorowany soczystymi owocami? Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na taki wypiek to właśnie ten! Przetestowałam wiele wersji, a ta łączy w sobie wszystko co najlepsze. Tort jest niesamowicie pyszny, wciągający i uzależniający. A w dodatku dziecinnie prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebnych jest dosłownie kilka składników. Uszczęśliwi każdego miłośnika czekolady i przekona sceptycznie nastawionych do czekoladowych wypieków. Gwarantuję Wam to!

Dlaczego tort czekoladowy to zawsze dobry wybór?

Dodatek czekolady sprawia, że wszystko co pyszne staje się jeszcze pyszniejsze! I nie mówię tu tylko o słodkościach. Choć ciastka, pankejki,  chlebek bananowy, owsianka, mus z dodatkiem czekolady zdecydowanie nabierają charakteru, słodyczy i cudownego smaku. Ale czekolada stosowana jest także w wytrawnych przepisach. Odrobina potrafi wzbogacić smak niejednego sosu. Dodatkowo jest to jeden z najbardziej popularnych afrodyzjaków, więc takie ciasto będzie idealnym deserem na randkę 😉

kawałek tortu czekoladowego

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 450ml letniej kawy
  • 150ml neutralnego oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 400g mąki
  • 45g kakao
  • 250g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka octu winnego
  • łyżka sody oczyszczonej

Krem:

  • 250g serka kremowego typu philadelphia (w temperaturze pokojowej)
  • 170g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru pudru
  • 65g kakao
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Zaparz 450ml kawy, a  następnie odstaw do ostudzenia.
  • Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-23cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
  • W misce połącz mąkę, kakao oraz sól.
  • W oddzielnej misce połącz kawę, olej, cukier oraz ekstrakt z wanilii.
  • Do mokrych składników przesiej suche. Dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek, (jednak nie za długo, ponieważ ciasto wtedy nie wyrośnie równomiernie). Możesz w tym celu użyć miksera lub sylikonowej szpatułki.
  • W osobnym naczyniu połącz ocet z sodą. Wymieszaj, a gdy zacznie się pienić wlej do ciasta i wymieszaj.
  • Podziel ciasto po równo między dwie blaszki. Można użyć w tym celu wagi kuchennej. Wychodzi ok. 630-650g ciasta na jedną blaszkę.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 35-45 minut do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Studź w blaszkach przez 15 minut, a następnie wyjmij i przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  • Krem: Miękkie masło oraz serek  miksuj przez ok. 3 minuty aż się połączą, a masa stanie się kremowa. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuj masę ze ścianek miski.
  • W osobnej misce połącz cukier puder i kakao. Przesiewaj do kremu partiami i miksuj do połączenia się składników.
  • Dodaj sól (podkreśli słodki, czekoladowy smak kremu) i dokładnie wymieszaj.
  • Wystudzone blaty ciasta wyrównaj, jeśli będzie taka potrzeba, przełóż kremem i udekoruj wedle uznania. Do tortu czekoladowego idealnie pasują owoce jagodowe- borówki, truskawki, maliny.
tort czekoladowy

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 484kcal  26g Tłuszczów  55,1g Węglowodanów  6,1g Białka

Porady:

  • Można upiec ciasto dzień przed składaniem tortu. Będziemy mieli wtedy pewność, że jest całkowicie wystudzone. Warto wtedy zawinąć szczelnie blaty ciasta w folię spożywczą, by się nie wysuszyły (po wystygnięciu).
  • Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu np. w lodówce, a przed podaniem wyjąć na ok. godzinę.
  • Zamiast serka Philadelphia, dobrze sprawdza się  w kremie serek śmietankowy do kanapek Delikate lub serek śmietankowy Twój Smak.
  • Tort można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni po przygotowaniu. Nie traci świeżości i smakuje równie pysznie jak tuż po przygotowaniu.
  • Jeśli zostało Wam ciasto po ścięciu i wyrównaniu blatów i odrobina kremu, możecie zrobić z nich zniewalające i intensywnie czekoladowe cake pops’y. Wystarczy dokładnie połączyć ciasto z kremem i obtoczyć w dodatkowej porcji czekolady. Będą pysznym dodatkiem do dekoracji tortu!
tort czekoladowy

 

peace.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *