Przepeace

tort czekoladowy

najlepszy przepis na intensywnie czekoladowe ciasto z kremem

tort czekoladowy

Tort czekoladowy- dekadencki i uwodzicielsko rozkoszny…

Czy jest bardziej doskona艂e ciasto na 艣wiecie, ni偶 idealny w swej prostocie tort czekoladowy podany z delikatnym kremem czekoladowym, a do tego udekorowany soczystymi owocami? Je艣li szukacie niezawodnego przepisu na taki wypiek to w艂a艣nie ten! Przetestowa艂am wiele wersji, a ta 艂膮czy w sobie wszystko co najlepsze. Tort jest niesamowicie pyszny, wci膮gaj膮cy i uzale偶niaj膮cy. A w dodatku dziecinnie prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebnych jest dos艂ownie kilka sk艂adnik贸w. Uszcz臋艣liwi ka偶dego mi艂o艣nika czekolady i przekona sceptycznie nastawionych do czekoladowych wypiek贸w. Gwarantuj臋 Wam to!

Dlaczego tort czekoladowy to zawsze dobry wyb贸r?

Dodatek czekolady sprawia, 偶e wszystko co pyszne staje si臋 jeszcze pyszniejsze! I nie m贸wi臋 tu tylko o s艂odko艣ciach. Cho膰 ciastka, pankejki, 聽chlebek bananowy, owsianka, mus z dodatkiem czekolady zdecydowanie nabieraj膮 charakteru, s艂odyczy i cudownego smaku. Ale czekolada stosowana jest tak偶e w wytrawnych przepisach. Odrobina potrafi wzbogaci膰 smak niejednego sosu. Dodatkowo jest to jeden z najbardziej popularnych afrodyzjak贸w, wi臋c takie ciasto b臋dzie idealnym deserem na randk臋 馃槈

kawa艂ek tortu czekoladowego

Przepis

Sk艂adniki:

Ciasto:

  • 450ml letniej kawy
  • 150ml neutralnego oleju ro艣linnego (np. rzepakowego)
  • 400g m膮ki
  • 45g kakao
  • 250g cukru
  • 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
  • p贸艂 艂y偶eczki soli
  • 艂y偶ka octu winnego
  • 艂y偶ka sody oczyszczonej

Krem:

  • 250g serka kremowego typu philadelphia (w temperaturze pokojowej)
  • 170g mas艂a (w temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru pudru
  • 65g kakao
  • p贸艂 艂y偶eczki soli

Przygotowanie:

  • Zaparz 450ml kawy, a聽 nast臋pnie odstaw do ostudzenia.
  • Nastaw piekarnik na 180掳C. Przygotuj dwie tortownice o 艣rednicy 20-23cm. Sp贸d wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a boki wysmaruj mas艂em.
  • W misce po艂膮cz m膮k臋, kakao oraz s贸l.
  • W oddzielnej misce po艂膮cz kaw臋, olej, cukier oraz ekstrakt z wanilii.
  • Do mokrych sk艂adnik贸w przesiej suche. Dok艂adnie wymieszaj, by nie by艂o 偶adnych grudek, (jednak nie za d艂ugo, poniewa偶 ciasto wtedy nie wyro艣nie r贸wnomiernie). Mo偶esz w tym celu u偶y膰 miksera lub sylikonowej szpatu艂ki.
  • W osobnym naczyniu po艂膮cz ocet z sod膮. Wymieszaj, a gdy zacznie si臋 pieni膰 wlej do ciasta i wymieszaj.
  • Podziel ciasto po r贸wno mi臋dzy dwie blaszki. Mo偶na u偶y膰 w tym celu wagi kuchennej. Wychodzi ok. 630-650g ciasta na jedn膮 blaszk臋.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 35-45 minut do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto b臋dzie gotowe, wyjmij je z piekarnika. Stud藕 w blaszkach przez 15 minut, a nast臋pnie wyjmij i prze艂贸偶 na kratk臋 do ca艂kowitego wystygni臋cia.
  • Krem: Mi臋kkie mas艂o oraz serek 聽miksuj przez ok. 3 minuty a偶 si臋 po艂膮cz膮, a masa stanie si臋 kremowa. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuj mas臋 ze 艣cianek miski.
  • W osobnej misce po艂膮cz cukier puder i kakao. Przesiewaj do kremu partiami i miksuj do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
  • Dodaj s贸l (podkre艣li s艂odki, czekoladowy smak kremu) i dok艂adnie wymieszaj.
  • Wystudzone blaty ciasta wyr贸wnaj, je艣li b臋dzie taka potrzeba, prze艂贸偶 kremem i udekoruj wedle uznania. Do tortu czekoladowego idealnie pasuj膮 owoce jagodowe- bor贸wki, truskawki, maliny.
tort czekoladowy

Warto艣ci od偶ywcze:

Na 1 porcj臋: 484kcal聽 26g T艂uszcz贸w聽 55,1g W臋glowodan贸w聽 6,1g Bia艂ka

Porady:

  • Mo偶na upiec ciasto dzie艅 przed sk艂adaniem tortu. B臋dziemy mieli wtedy pewno艣膰, 偶e jest ca艂kowicie wystudzone. Warto wtedy zawin膮膰 szczelnie blaty ciasta w foli臋 spo偶ywcz膮, by si臋 nie wysuszy艂y (po wystygni臋ciu).
  • Ciasto nale偶y przechowywa膰 w ch艂odnym miejscu np. w lod贸wce, a przed podaniem wyj膮膰 na ok. godzin臋.
  • Zamiast serka Philadelphia, dobrze sprawdza si臋聽 w kremie serek 艣mietankowy do kanapek Delikate lub serek 艣mietankowy Tw贸j Smak.
  • Tort mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce przez 3-4 dni po przygotowaniu. Nie traci 艣wie偶o艣ci i smakuje r贸wnie pysznie jak tu偶 po przygotowaniu.
  • Je艣li zosta艂o Wam ciasto po 艣ci臋ciu i wyr贸wnaniu blat贸w i odrobina kremu, mo偶ecie zrobi膰 z nich zniewalaj膮ce i intensywnie czekoladowe cake pops’y. Wystarczy dok艂adnie po艂膮czy膰 ciasto z kremem i obtoczy膰 w dodatkowej porcji czekolady. B臋d膮 pysznym dodatkiem do dekoracji tortu!
tort czekoladowy

peace.

5 3 votes
Oce艅 artyku艂
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzanna
Zuzanna
1 rok temu

Wyglada przepysznie 鉂わ笍