Przepeace

tacosy z kurczakiem bbq

tacosy z kurczakiem bbq

Jeszcze chyba nigdy nie jadłam naprawdę dobrych tacosów w meksykańskiej knajpie. Stawiam raczej na burrito czy quesadillę. A to głównie, dlatego że nie pasuje mi kondycja serwowanych placków. Za tacosami w chrupiących łódeczkach nie przepadam, natomiast te serowane w miękkich plackach są zazwyczaj nasiąknięte płynem i rozpadają się po pierwszym kęsie. Jednak filozofia podawania porcji mięsa, ryby lub warzyw z dodatkami na niewielkich, otwartych tortillach bardzo do mnie przemawia. Zapragnęłam zatem przygotować to danie samemu. Efekt okazał się bardzo zadowalający, a od kiedy dopracowałam przepis na placki, tacosy goszczą u mnie naprawdę często. Serwuje je z szarpaną wieprzowiną, krewetkami w marynacie z masła orzechowego, z chrupiącą ciecierzycą i właśnie te, na które przepisem się z wami dzielę- z wolnogotowaną piersią z kurczaka w sosie bbq.

placki do tacos

Tacosy z domowych placków pszennych z dodatkiem szarpanej piersi z kurczaka w sosie barbecue, piklami i awokado smakują obłędnie. Nie licząc kilku godzin, przez które gotuje się mięso, jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Mięso wystarczy doprawić i zalać wodą oraz piwem, a resztę pracy wykona za nas niska temperatura i czas. Już same placki smakują wyśmiecicie z kruchym, rozpływającym się w ustach kurczakiem o dymnym aromacie. Jednak można podnieść sobie poprzeczkę nieco wyrzej i wykonać kilka prostych dodatków, dzięki którym danie wzbogacimy o nowe tekstury, kolory i nuty smakowe. Warto co najmniej godzinę przed komponowaniem tacosów, przygotować piklowane warzywa- polecam użyć czerwonej cebuli, rzodkiewki, papryczki chili, ogórków czy marchewki. Do tego pokrojone w kostkę, doprawione solą i czosnkiem, skropione limonką awokado. Na górę trochę posiekanego szczypiorku i mamy tex-mexową ucztę we własnym domu.

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

Placki pszenne:

  • 280g mąki pszennej
  • 120ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki soli

Pierś z kurczaka w sosie bbq:

  • 600g piersi z kurczaka
  • Pół puszki piwa lub cydru
  • Pół szklanki wody
  • Łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki chili, łyżeczka czosnku suszonego
  • 150g sosu barbecue

Pikle:

  • 3 rzodkiewki
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula czerwona
  • 100ml octu jabłkowego
  • 50ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Pół awokado
  • 1 ogórek zielony
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2 limonki
szarpany kurczak bbq

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka w sosie bbq:

  • Piersi z kurczaka natrzeć przyprawami i umieścić w nastawionym na maksymalną temperaturę wolnowarze.
  • Mięso zalać piwem oraz wodą i gotować pod przykryciem przez ok. 3 godziny (aż mięso zacznie się rozpadać pod widelcem).
  • Kiedy mięso będzie miękkie i rozpadające się, wyjąć je z wolnowaru.
  • Dwoma widelcami dzielić włókna na drobne kawałki.
  • Następnie dodać sos barbecue i wymieszać, tak by oblepiał on każdy kawałek mięsa.

Pikle:

  • Pokroić w cienkie plasterki rzodkiewkę i chili, a cebulę w krążki. Umieścić je w słoiku lub miseczce.
  • W rondelku zagotować ocet jabłkowy, wodę, miód oraz przyprawy.
  • Warzywa zalać gorącym płynem, odstawić do wystygnięcia. A następnie przechowywać w lodówce.

Placki pszenne:

  • Do miski przesiać mąkę, sól, dodać oliwę, a następnie stopniowo dolewać wodę.
  • Wyrabiać ciasto przez kilka minut, tak by było elastyczne, lecz nie kleiste. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.
  • Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok.15/20 minut.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na obsypany mąką blat. Podzielić je na 12 równych części.
  • Z każdego fragmentu ciasta formować kulkę. Rozwałkowywać cienko, podsypując mąką.
  • Cieniutkie placki smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Tak by zaczęły pojawiać się przyrumienione plamy (po około pół minuty z każdej strony).
  • Placki po zdjęciu z patelni zawijać w czystą ściereczkę, aż do momentu serowania. Dzięki temu będą one elastyczne a nie chrupiące.

Tacosy:

  • Placki pszenne serwować na ciepło z cieniutkimi plastrami zielonego ogórka, kurczakiem bbq, piklami.
  • Dodać pokrojone w kostkę, przyprawione solą, suszonym czosnkiem i sokiem z limonki awokado.
  • Wierzch posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
  • Podawać z ćwiartkami limonki, ewentualnie z ostrym sosem i dodatkową porcją pikli.
tacosy

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 538kcal  11,3g Tłuszczów  67,9g Węglowodanów  41,9g Białka

Porady:

  • Jeżeli chcecie przygotować podobne tacosy bez mięsa, możecie zamiast wolno gotowanej piersi z kurczaka, użyć boczniaków. Wystarczy podsmażyć je na oliwie z oliwek, a następnie wymieszać z sosem barbecue. W takiej formie smakują znakomicie, a ich struktura dorównuje włóknom mięsa. Mimo, że sama jem mięso, chętnie sięgam po taką wersję tacosów.
  • Mięso można przygotować w większej ilości i trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. 
  • Warzywa można zamarynować wcześniej i trzymać w słoiku w lodówce. Można przygotować kilka rodzajów na raz. Jeżeli jednak zamierzamy trzymać je dłużej, należy wrzucić do słoika kilka ziaren gorczycy, by warzywa nie straciły chrupkości.
taco z kurczakiem bbq

Przygotujcie sobie takie tocosy na obiad, kolację lub fiestę z przyjaciółmi. Często szykuję to danie gdy zapraszam do siebie znajomych. Komponuję wtedy meksykański stół. Jest szarpane mięso w sosie, fasolka i kukurydza, guacamole, kwaśna śmietana, pikle i szczypior. Do tego świeże placki ( jeśli jest więcej gości lub wiem, że nie będą zjedzone od razu po przygotowaniu, kupuję gotowe) i pokrojone w ćwiartki limonki. Do tego piwo lub margarita i żaden gość nie wyjdzie od was niezadowolony.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *