Przepeace

spanakopita

chrupiące rożki z ciasta filo z nadzieniem z sera feta i szpinaku

spanakopita

Spanakopita to moje ulubione danie kuchni greckiej!

Pierwszy raz spróbowałam jej na wakacjach w Grecji. Podawana była na śniadanie, w formie swego rodzaju tarty na dużej prostokątnej blaszce. Ciasto było chrupiące, z widocznymi warstwami (listkami). Środek był miękki, lekko kruchy, słonawy i uzależniająco pyszny. Zwykle w środku znajdowało się nadzienie serowo- szpinakowe, choć czasami zamieniano szpinak na liście winogron (ta wersja mi nie odpowiadała), a czasem była to po prostu mieszanka słonych, kremowych serów, z przewagą sera feta. Do nadzienia dodawano zeszkloną cebulkę, szczypiorek lub koperek. Ta spanakopita miała jednak jedną wadę. Przez to, że pieczona była w całości, czasami spód był nieco “rozmoknięty”, a czasami ciężko było wykroić idealny kawałek, który zawierałby każdą warstwę. Dlatego postanowiłam przygotować ją w formie rożków, które stanowią idealną formę do jedzenia rękoma! Właściwie to jest jeszcze jedna wada… Spanakopita jest zdecydowanie zbyt wciągająca i uzależniająca!

Czy spanakopita musi być z ciasta filo?

Do przygotowania rożków możecie użyć też ciasta francuskiego. Jednak według mnie warstwa ciasta nie będzie tak chrupka i cienka jak przy cieście filo. Jeśli więc nie będziecie mieli problemu ze znalezieniem go w sklepie, polecam wybrać właśnie to ciasto. Do nadzienia używam sera feta i twarogu półtłustego. Świetnie sprawdzi się tu także ricotta. W przepisie znajduje się świeży szpinak, który jednak podgrzewam i odciskam z nadmiaru płynu, można zatem spokojnie użyć szpinaku mrożonego. Do tego świeże zioła- szczypiorek, koperek lub pietruszka sprawdzą się idealnie. Można też zeszklić na maśle cebulkę. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu (zwłaszcza, że ciasto, którego używamy jest już gotowe). Polecam podawać spanakopitę z domowym dipem tzatziki, który idealnie pasuje do chrupiących rożków.

spanakopita

Przepis

Składniki (na 18 porcji):

  • 1 opakowanie ciasta filo (250g- 6 płatów ciasta)
  • 30g roztopionego masła
  • 250g sera feta
  • 200g twarogu półtłustego
  • 150g świeżego szpinaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i czosnku suszonego
  • 1 białko jaja

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Na patelni zblanszuj szpinak z odrobiną wody. Gdy listki zmniejszą swą objętość, odstaw do ostygnięcia. Następnie odciśnij z nadmiaru płynu i drobno posiekaj szpinak.
  • W misce wymieszaj ser feta, twaróg, szpinak, szczypiorek, przyprawy i jajka. Dokładnie zagnieć nadzienie widelcem.
  • Rozpuść masło i przygotuj pędzelek.
  • Płat ciasta filo podziel na 3 części wzdłuż dłuższego boku, tak by powstały długie paski ciasta.
  • Ciasto szybko wysycha, dlatego rożki zawijaj porcjami np. po 3, a resztę płatów ciasta przykrywaj ściereczką.
  • Paski ciasto wysmaruj delikatnie masłem na całej powierzchni.
  • Na każdym początku ciasta układaj porcję nadzienia (ok. 1 łyżkę). 
  • Składaj ciasto na kształt trójkąta przez całą długość ciasta (na instagramie możecie zobaczyć filmik instruktażowy).
  • Układaj trójkąty na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
  • Każdy rożek posmaruj roztrzepanym białkiem jaja. Dodatkowo możesz posypać je gruboziarnistą solą lub sezamem.
  • Piecz przez ok. 10 minut (do zarumienienia się ciasta). Spód powinien być chrupiący, jeśli jest miękki należy piec je nieco dłużej.
  • Spanakopita najlepiej smakuje na świeżo, gdy jest jeszcze ciepła. Jednak z łatwością można ją “odświeżyć”. Wystarczy podpiec ją kilka minut w piekarniku lub air fryerze. Można także podgrzać ją w opiekaczu.
  • Świetnie pasuje do niej grecki dip tzatziki na bazie jogurtu greckiego, startego ogórka, soku z cytryny, czosnku i koperku. 

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 102kcal  4,2g Tłuszczów  9,8g Węglowodanów  5,8g Białka

spanakopita

Porady:

  • Zamiast ciasta filo możecie użyć ciasta francuskiego. Należy wtedy podzielić ciasto na kwadraty. Na połowie ułożyć nadzienie (pozostawiając przestrzeń wzdłuż boków). Nie należy używać już masła, gdyż ciasto jest wystarczająco tłuste. Składać kwadraty na pół i docisnąć palcem lub widelcem boki.
  • Do nadzienia możecie użyć dowolnego sera, jednak feta jest takim “must have”. Świetnie łączy się z twarogiem, ricottą, a nawet odrobiną startego sera żółtego czy parmezanu. 
  • Jeśli nie chcecie rolować ciasta, trzy płaty filo ułóżcie na wysmarowanej masłem prostokątnej blaszce. Następnie wyłóżcie na nie nadzienie, tak by zawinąć na nie boki ciasta. Na górę wyłóżcie kolejne płaty filo i zawińcie boki pod spód. Pieczcie wysmarowane białkiem przez ok.20 minut. 
  • Możecie przygotować także ślimaczki. Nadzienie wyłóżcie na 1/3 paska ciasta wzdłuż długiego boku. Zawińcie w rulon, a następnie w kształt ślimaka.
  • Spanakopita smakuje wyśmienicie solo, ale polecam dopełnić jej smak domowym dipem tzatziki.

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *