Przepeace

red velvet cake

red velvet cake (3)

Red Velvet Cake to znany i ceniony na całym świecie wypiek.

Często spotykany jest w formie tortów okolicznościowych. Czemu zawdzięcza swą sławę? Nie dość, że się pięknie prezentuje (po wykrojeniu kawałka, jego krwista barwa przyciąga wzrok i natychmiastowo uruchamia pracę ślinianek), to jeszcze cudownie smakuje. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest delikatne, gładkie i kusząco puszyste niczym aksamit. Po spróbowaniu podniebienie jest dopieszczone jak skóra otulona przyjemną tkaniną.

ciasto przed udekorowaniem

W pierwotnej wersji Red Velvet Cake występuje w towarzystwie kremu na bazie masła i serka kremowego, a także sporej ilości cukru. Ja jednak preferuję podanie go z kremem z serka mascarpone i śmietanki 36% z odrobiną cukru pudru. Kremówka z włoskim serem to królowa wśród kremów, dodająca szyku i lekkości każdemu wypiekowi. Według mnie jest szlachetniejsza niż jej ciężka, maślana kuzynka.

Jeśli boicie się, że nie uzyskacie gęstej i sztywnej konsystencji masy, mam na to niezawodny sposób. Odłóżcie na bok skomplikowane techniki. Wystarczy ubić na wysokich obrotach wszystkie składniki jednocześnie w wysokim, wąskim naczyniu. Kluczem jest tu mocne schłodzenie śmietanki i mascarpone przed ubijaniem.

Ciasto to wymaga nieco uwagi podczas przygotowania, gdyż za długo ubijane może opaść po wyjęciu z piekarnika. Warto połączyć składniki ręczną trzepaczką lub po prostu widelcem.

Przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy 30cm):

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 250g cukru
  • 5g kakao
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100ml oleju rzepakowego lub 120ml roztopionego masła
  • 220ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka kropli czerwonego barwnika w płynie (może być także barwnik w proszku rozpuszczony w wodzie)
składniki na red velvet

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 36%
  • 30g cukru pudru
składniki na krem mascarpone

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć spód dużej tortownicy (ja użyłam 30cm) papierem do pieczenia. Boki blaszki wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto można także upiec w dwóch mniejszych formach.
  • Do miski wbić jajka, wlać olej oraz maślankę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  • Następnie wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę, kakao i sól. Masę mieszać do połączenia się składników. W tym momencie nie powinno być żadnych grudek.
  • W osobnym naczyniu połączyć ocet, barwnik spożywczy oraz sodę. Mieszanina zacznie się pienić- wtedy należy działać szybko. Wymieszać składniki i przelać do ciasta. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do tortownicy. Ciasto powinno sięgać maksymalnie 2/3 wysokości blaszki.
  • Piec ok. 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku- wykałaczka powinna być sucha po nakłuciu ciasta.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je na ok.10 minut w blaszce, a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

 

Krem:

  • W misce wymieszać mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ubijać do uzyskania gęstej i sztywnej konsystencji. Krem powinien trzymać się w miejscu po przechyleniu miski.

 

Dekorowanie:

  • Przestudzone ciasto podzielić na 2/3 blaty. Górną część, jeśli tego wymaga, należy wyrównać.
  • Każdy blat pokryć równomiernie kremem, na koniec udekorować kremem wierz i boki ciasta.
  • Wierzch dekorować wedle uznania. Świetnie sprawdzą się do tego owoce, orzechy, kwiaty jadalne, ozdoby cukrowe czy brokat jadalny.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 435kcal  24,5g Tłuszczów  47,9g Węglowodanów  6,7g Białka

Porady:

  • Nie należy łączyć wszystkich składników na raz, gdyż ciasto może opaść podczas pieczenia. Podzielić składniki na suche i mokre, a następnie łączyć je ze sobą.
  • Do łączenia składników najlepiej używać trzepaczki ręcznej lub widelca (nie mieszać zbyt długo), by ciasto nie opadło.
  • Warto przesiać mąkę, by nie powstały grudki w masie.
  • Krem przygotować, gdy ciasto całkowicie przestygnie. Dekorować ciasto bezpośrednio po przygotowaniu kremu.
  • Zastąpienie oleju roślinnego masłem nada ciastu eleganckiego, głębokiego posmaku.
  • Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce, by masa zachowała swą strukturę.
babeczki red velvet

Ten przepis nadaje się również do przygotowania babeczek. Sięgam wtedy jednak po masło zamiast oleju roślinnego i ubijam je z cukrem. Następnie dodaje jajka, maślankę, a na koniec suche składniki. Z podanych ilości wychodzi ok. 12/15 babeczek, w zależności od wielkości foremek. Masę należy podzielić po równo, zapełniając nie więcej niż 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180°C ok. 20/30 min. Sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku, następnie studzić na kratce i udekorować kremem.

peace.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *