Przepeace

ramen

z żeberkami wieprzowymi, grzybami shiitake i marynowanym jajkiem

ramen

Ramen- azjatycka zupa?

Jak się okazuje, tradycyjnie ramen opisywany jest jako danie na bazie makaronu i przeróżnych dodatków, niekoniecznie podawany z bulionem. Na świecie jednak ta potrawa zyskała sławę jako japońska zupa na bazie głębokiego, aromatycznego wywaru (często tłustego) z mięsem, rybą lub warzywami, makaronem i często jajkiem. Istnieją różne rodzaje ramenu w zależności od stosowanego bulionu. Najpopularniejsze to shio, shoyu, miso i tonkotsu. Moją interpretację tego ostatniego przedstawię Wam w tym przepisie.

Tan ramen jest niezwykle aromatyczny, intensywny i głęboki w smaku.

Wywar ugotowałam na bazie kości wieprzowych, żeberek, suszonych grzybów shiitake marchewki, pietruszki i pora. Dodałam przyprawy korzenne, pastę miso i sos rybny. Po kilku godzinach cały dom wypełnił się cudownymi aromatami bulionu. Delikatne, rozpadające się żeberka wyjęłam z bulionu, posmarowałam marynatą i upiekłam. Zupę podałam z makaronem ramen, pieczonym żeberkiem, świeżą marchewką pokrojoną w cienkie paski, grzybami i marynowanym w sosie sojowym jajkiem.

ramen

Przepis

Składniki (na 6 porcji):

Bulion:

  • 1kg kości wieprzowych
  • 600g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 30g suszonych grzybów shiitake
  • 15cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki jasnej pasty miso (shiro)
  • 1 laska cynamonu, 4 goździki, 1 gwiazdka anyżu
  • 3 listki limonki kafir
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Żeberka pieczone:

  • ugotowane żeberka z bulionu
  • 1 łyża pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sosu sriracha
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta czosnku i imbiru suszonego

marynowane jajka:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 5cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku

dodatki:

  • 400g makaronu ramen
  • 1 marchewka
  • pęczek zielonej części cebuli dymki (szczypior)
  • garść orzeszków ziemnych
  • 0,5 limonki
  • 1 papryczka chili
  • łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  • Ugotuj na miękko 6 jajek. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj obrany imbir, czosnek przekrojony na 4 części i łyżeczkę cukru. Do marynaty dodaj ugotowane jajka i odstaw pod przykryciem na czas przygotowania ramenu.
  • W wysokim, dużym garnku ułóż kości wieprzowe, żeberka, czosnek, imbir, papryczkę chili, liście kafir, obrane marchewki, korzeń pietruszki i por. Dodaj przyprawy korzenne. Zalej wodą do wysokości składników. Bulion zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie zalej wrzątkiem suszone grzyby shiitake i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie opłucz grzyby i dodaj do bulionu.
  • Dodaj pastę miso, sos sojowy i sos rybny. Gotuj całość około 3-4 godziny.
  • Wyjmij żeberka z bulionu (delikatnie, gdyż mięso jest bardzo kruche i może się rozpadać). Przygotuj marynatę: wymieszaj pastę miso, sos sojowy, srirachę, cukier i przyprawy. Wysmaruj nią mięso i piecz przez ok. 20 minut (do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki) w 200°C.
  • Makaron ramen ugotuj według opisu na opakowaniu, tuż przed podaniem. 
  • Marchewkę zetrzyj na cienkie paski. Pokrój drobno szczypior, papryczkę chili. Pokrój limonkę w ćwiartki lub plastry. Posiekaj drobno orzechy ziemne. 
  • W głębokiej misce ułóż ugotowany makaron ramen, zalej bulionem (moża odcedzić go przez sitko, by był klarowny). Na makaronie układaj: upieczone kawałki żeberek, marchewkę, ugotowane grzyby shiitake, szczypior i chili. Dodaj marynowane, przekrojone na pół jajko i posyp czarnym sezamem.
  • Najlepiej podawać z łyżką do ramenu i pałeczkami.

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 721kcal  30,3g Tłuszczów  80,6g Węglowodanów  42,5g Białka

ramen

Porady:

  • Dodatki do ramenu można komponować według własnego uznania. Warto pamiętać jednak, by tłusty, mocno mięsny wywar przełamać czymś świeżym, chrupiącym i lekko pikantnym. Świetnie sprawdzą się do tego świeże lub marynowane warzywa.
  • Zamiast kości wieprzowych można użyć także wołowych lub drobiowych. Smak będzie się nieco różnił w zależności od bazy bulionu.
  • Jeżeli wolicie ścięte żółtko w jajku, po prostu ugotujcie je na twardo, a następnie zamarynujcie.
  • Jeśli nie macie dostępu do jakiejś przyprawy, warto sprawdzić czym można ją zastąpić. Np. ocet ryżowy można zastąpić sokiem z limonki lub cytryny. Zamiast pasty miso można dodać więcej sosu sojowego i łyżkę miodu czy syropu klonowego…
  • Makaron ramen dostępny jest w marketach suszony lub świeży. W przypadku tego drugiego zwykle 1 porcja wynosi 200g, tak więc przygotowując porcję na 6 osób będziemy potrzebować 1200g makaronu.

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *