Przepeace

placuszki marchewkowe z jabłkiem

Przepis na najlepsze śniadanie na słodko.

placuszki marchewkowo-jabłkowe

Placuszki marchewkowe z jabłkiem to moje ostatnie weekendowe uzależnienie.

Uwielbiam przygotowywać to danie w niedzielę rano, kiedy nigdzie się nie spieszę, a robienie śniadania to bardziej terapeutyczny rytuał niż obowiązek. Placuszki idealnie wpisują się w ten klimat, bowiem są lekkie jak chmurka, aromatyczne i delikatnie słodkie. Ważnym elementem przepisu jest dokładne ubicie białek na sztywną pianę. To jej zawdzięczamy lekkość i puszystość placuszków. Warto poświecić im nieco uwagi.

przepis na placuszki marchewkowe z jabłkiem

Po co ubijać białka do placuszków marchewkowych?

Żeby były puszyste i delikatne! Oczywiście, jeśli nie macie na tyle cierpliwości lub wizja brudzenie dodatkowej miski Was zniechęca, możecie pominąć ten etap przepisu. Robicie to jednak na własną odpowiedzialność. Takie placuszki będą bardziej zbite, płaskie, a konsystencja najpewniej nie podbije Waszego serca!

Śniadanie na słodko czy na słono?

Kobieta zmienną jest, dlatego nie jestem w stanie określić jakie wolę. W ostatnim czasie preferuję dania wytrawne na pierwszy posiłek dnia. Jednak w weekendy, gdy mam więcej czasu, mam ochotę przygotować coś bardziej wymyślnego i efektownego. Takie właśnie są te placuszki z marchewką i jabłkiem! Puszyste, delikatne, kuszące korzennymi aromatami. Do tego obowiązkowo masło orzechowe, kleks jogurtu greckiego. Zdecydowanie takie potrawy przenoszą mnie myślami do leniwych poranków w ogródku jednego z lokali serwujących brunch przez cały dzień. Nigdzie się nie spieszysz, delektujesz się pysznym śniadaniem, kawką i towarzystwem bliskiej osoby.

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 10g roztopionego masła
  • 130g mąki
  • 20g cukru
  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta goździków mielonych i imbiru

Przygotowanie:

  • Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miskach.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj mleko, jogurt, roztopione masło i cukier. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i pozostałe przyprawy korzenne jeśli używasz. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Obierz marchewkę i jabłko, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 
  • Na koniec dodaj białka i wmieszaj je w masę szpatułką. Nie miksuj, aby nie pozbawić ciasta pęcherzyków powietrza.
  • Rozgrzej patelnię. Nakładaj ciasto i smaż przez ok. 1 minutę. Gdy ciasto zacznie się ścinać, a na jego wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, to znak, aby przewrócić placuszki na drugą stronę. Smaż do zrumienienia niecałą minutę.
  • Podawaj placuszki z ulubionymi dodatkami. Ja polecam masło orzechowe, jogurt grecki i uprażone orzechy laskowe. Placuszki warto oprószyć cukrem pudrem, który podbije ich delikatną słodycz.
składniki na placuszki marchewkowe

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję (bez dodatków): 474kcal  12,4g Tłuszczów  72,5g Węglowodanów  18,4g Białka

Porady:

  • Placuszki świetnie smakują nawet na następny dzień. Są puszyste i wilgotne w środku, dlatego świetnie nadają się do przygotowania dzień wczesniej i zabrania następnego ranka na wynos.
  • Im więcej korzennych przypraw doda się do placuszków, tym bardziej przypominają one ciasto marchewkowe.
  • Zamiast jabłka, możesz zetrzeć do ciasta ananasa. Placuszki z takim dodatkiem są równie pyszne. Możesz zredukować wtedy ilość dodawanego cukru, ponieważ ananas sam w sobie jest bardzo słodki.
  • Im drobniej zetrze się marchewkę i jabłko, tym mniej wyczuwalne będą w placuszkach, będą one także wilgotniejsze. Należy zwrócić na to uwagę zwłaszcza, gdy trafimy na mniej soczyste warzywo i owoc.
  • Takie placuszki z dodatkiem marchewki to również świetny sposób na przemycenie warzyw w diecie dzieci. Są tak pyszne i słodkie, że każdy kto ich spróbuje chce więcej!
placuszki marchewkowe

 

peace.