Przepeace

omlet tatrzański

omlet tatrzański

Omlet to jedno z najbardziej popularnych dań jadanych o poranku, a ja kocham śniadania. Jest to zdecydowanie mój numer jeden wśród posiłków. Należę do tej części ludzi, która woli wstać nieco wcześniej by znaleźć chwilę na przygotowanie czegoś pysznego, zamiast wylegiwać się dłużej w łóżku. Wtedy dzień zapowiada się znacznie przyjemniejszy.

Oczywiście, zdążają się dni, kiedy tego czasu nad ranem brakuje. Wtedy idealnie sprawdzi się przygotowanie posiłku dzień wcześniej wieczorem.

Przepis na ten omlet pasuje idealnie w obu przypadkach. Kiedy macie ochotę na leniwy poranek ze świeżo zaparzoną kawą i czymś przepysznym. Takie śniadanie usatysfakcjonuje także w dni, kiedy potrzebujecie czegoś na szybko, co was nasyci na długo i usatysfakcjonuje kubki smakowe.

Śmiało można przygotować go dzień wcześniej wieczorem i zjeść go rano lub zabrać ze sobą w pudełku. Moim zdaniem smakuje nawet lepiej, gdy ostygnie i stężeje, zupełnie jak sernik.

omlet w pudełku na wynos

Dlaczego omlet tatrzański?

Nazwa związana jest z miejscem jego powstania. Otóż podczas wyjazdu w góry, postanowiłam przygotować śniadanie na szlak. Jako, że zawsze uważałam, że najlepszym śniadaniem do pudełka są placuszki, naleśniki lub omlet, taki właśnie miałam zamiar usmażyć. Od dłuższego czasu chodził za mną omlet twarogowy (przepis na rosyjskie syrniki, ale smażony jako jeden większy placek). Okazało się jednak, że w warunkach polowych nie mamy mąki, miksera ani większości sprzętów kuchennych. Miałam miskę, widelec i kilka produktów. I tak powstał omlet na bazie twarogu, płatków owsianych i w pierwotnej wersji rozgniecionych na pył płatków kukurydzianych do zagęszczenia masy (jednak w warunkach domowych polecam użyć odrobiny mąki). Na górze ułożyłam śliwki prosto z drzewa, które skarmelizowały się na maśle. I wiecie co? Wyszedł najlepszy omlet jaki kiedykolwiek zrobiłam. Od tego czasu (po niewielkich modyfikacjach) jadam go praktycznie codziennie na śniadanie. Jest przepyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu, bardzo sycący i idealnie sprawdza się na wynos.

Przepis

Składniki (na 1 omlet):

  • 1 jajko
  • 100g twarogu (używam chudego w kostce)
  • 40g płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 20g mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Dowolne słodzidło (może być cukier, miód, ksylitol, erytrytol lub słodzik- ja używam słodzonego aromatu waniliowego w płynie)
  • 50ml wody (tak by masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany)
  • 2/3 śliwki (sprawdzą się tu także inne owoce np. brzoskwinia, maliny czy banan)
  • Pół łyżeczki masła do smażenia
składniki na omlet tatrzański

Przygotowanie:

  • W misce umieścić wszystkie składniki poza wodą. Dokładnie wymieszać (najlepiej użyć miksera lub ręcznej trzepaczki).
  • Stopniowo dodawać wodę, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Na rozgrzanej patelni roztopić masło, a następnie wyłożyć na nią masę.
  • Na wierz omleta wyłożyć pokrojone w ćwiartki śliwki z dodatkiem cynamonu i delikatnie je docisnąć.
  • Smażyć na średnim ogniu pod przykrywką (co jakiś czas przecierać pokrywkę, by para wodna nie skraplała się na omlet).
  • Kiedy masa zacznie tężeć, zsunąć omlet na duży talerz, a następnie szybkim ruchem przerzucić z powrotem na patelnię śliwkami do dołu.
  • Smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż omlet się zarumieni, a śliwki skarmelizują.
  • Usmażony omlet przełożyć szybkim ruchem na talerz, tak by śliwki były na wierzchu.
  • Podawać delikatnie przestudzony z masłem orzechowym lub delikatnie opruszony cukrem pudrem.
  • Omlet nadaje się do spożycia dnia następnego. Wówczas przestudzony placek należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze:

Na 1 omlet: 424kcal  10,7g Tłuszczów  49,9g Węglowodanów  31,2g Białka

Porady:

  • Omlet będzie smaczniejszy, jeśli użyjecie do niego drobno mielonego twarogu. Jeśli używacie klinka, należy dokładnie zmiksować masę lub rozgnieść go widelcem.
  • Jeśli aktualnie nie ma sezonu na śliwki, można zamienić je na maliny, jabłko czy nawet banana. Omlet można także usmażyć bez dodatku owoców i podawać go z dżemem lub ulubionym kremem.
  • Przestudzony omlet tężeje jak sernik, dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej.
  • Płatki owsiane możecie zastąpić płatkami jaglanymi, żytnimi czy gryczanymi. Warto jednak używać gruboziarnistych, by dało się wyczuć ich chrupką teksturę.

PS koniecznie podajcie go z masłem orzechowym- jego kleista konsystencja i lekko słonawy smak idealnie komponuje się z karmelkową śliwką, chrupkimi płatkami i sernikową masą.

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *