Omlet to jedno z najbardziej popularnych dań jadanych o poranku, a ja kocham śniadania. Jest to zdecydowanie mój numer jeden wśród posiłków. Należę do tej części ludzi, która woli wstać nieco wcześniej by znaleźć chwilę na przygotowanie czegoś pysznego, zamiast wylegiwać się dłużej w łóżku. Wtedy dzień zapowiada się znacznie przyjemniejszy.
Oczywiście, zdążają się dni, kiedy tego czasu nad ranem brakuje. Wtedy idealnie sprawdzi się przygotowanie posiłku dzień wcześniej wieczorem.
Przepis na ten omlet pasuje idealnie w obu przypadkach. Kiedy macie ochotę na leniwy poranek ze świeżo zaparzoną kawą i czymś przepysznym. Takie śniadanie usatysfakcjonuje także w dni, kiedy potrzebujecie czegoś na szybko, co was nasyci na długo i usatysfakcjonuje kubki smakowe.
Śmiało można przygotować go dzień wcześniej wieczorem i zjeść go rano lub zabrać ze sobą w pudełku. Moim zdaniem smakuje nawet lepiej, gdy ostygnie i stężeje, zupełnie jak sernik.
Nazwa związana jest z miejscem jego powstania. Otóż podczas wyjazdu w góry, postanowiłam przygotować śniadanie na szlak. Jako, że zawsze uważałam, że najlepszym śniadaniem do pudełka są placuszki, naleśniki lub omlet, taki właśnie miałam zamiar usmażyć. Od dłuższego czasu chodził za mną omlet twarogowy (przepis na rosyjskie syrniki, ale smażony jako jeden większy placek). Okazało się jednak, że w warunkach polowych nie mamy mąki, miksera ani większości sprzętów kuchennych. Miałam miskę, widelec i kilka produktów. I tak powstał omlet na bazie twarogu, płatków owsianych i w pierwotnej wersji rozgniecionych na pył płatków kukurydzianych do zagęszczenia masy (jednak w warunkach domowych polecam użyć odrobiny mąki). Na górze ułożyłam śliwki prosto z drzewa, które skarmelizowały się na maśle. I wiecie co? Wyszedł najlepszy omlet jaki kiedykolwiek zrobiłam. Od tego czasu (po niewielkich modyfikacjach) jadam go praktycznie codziennie na śniadanie. Jest przepyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu, bardzo sycący i idealnie sprawdza się na wynos.
Na 1 omlet: 424kcal 10,7g Tłuszczów 49,9g Węglowodanów 31,2g Białka
PS koniecznie podajcie go z masłem orzechowym- jego kleista konsystencja i lekko słonawy smak idealnie komponuje się z karmelkową śliwką, chrupkimi płatkami i sernikową masą.
peace.