Przepeace

naleśniki z serem

naleśniki

Naleśniki z serem to moje ulubione śniadanie na słodko z dzieciństwa.

Właściwie to wciąż zajmuje wysoką pozycję w tym rankingu. Cieniutki, maślany naleśnik wypełniony kremowym twarożkiem o lekkim aromacie wanilii. A do tego słodkie, sezonowe owoce. W zimie sięgam raczej po grillowanego ananasa, brzoskwinie w syropie lub mus z mrożonych owoców. Oczywiście można je podać również z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną czy ulubioną polewą. 

Sekretem idealnych naleśników jest…

dodatek odrobiny roztopionego masła do ciasta. Są wtedy delikatne i sprężyste. Warto też szczelnie przykrywać gotowe naleśniki, gdy smażymy resztę. Nie będą wtedy wysychać. Do twarożku dodaję mascarpone, które winduje nadzienie na jeszcze wyższy poziom. Jest niesamowicie kremowe i po prostu pyszne. Jest kilka szkół podawania naleśników z serem. Jedna mówi, by zawijać je w rulon. Kolejna, że należy składać je w trójkąty. A jeszcze inna, że powinno się je podsmażyć na maśle przed podaniem. Ja uwielbiam je wszystkie i nie zamierzam wybierać!

naleśniki

Przepis

Składniki (na ok.6-8 naleśników):

Ciasto:

  • 120g mąki
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 50ml wody gazowanej
  • 15g roztopionego masła
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g twarogu półtlustego
  • 50g serka mascarpone
  • 100g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 30g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Owoce sezonowe, grillowany ananas lub brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:

  • W wysokim naczyniu połącz mleko, wodę, jajka, mąkę, roztopione masło oraz szczyptę soli. Zmiksuj na gładką, lejącą masę.
  • Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej sprawdzi się tu patelnia naleśnikowa). Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię odrobiną oleju. Ciasto wylewaj na środek patelni i rozprowadzaj cienko drewnianym wałeczkiem na całą powierzchnię patelni lub rozlewaj energicznie obracając nią. Smaż z obu stron.
  • Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni na duży talerz (jeden naleśnik na drugim) i przykryj szczelnie miską. 
  • Wymieszaj twaróg z mascarpone i jogurtem. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj lub ugnieć widelcem do połączenia się składników. Do nadzienia możesz dodać część owoców i delikatnie wymieszać.
  • Każdy naleśnik przekładaj kremem. Zwijaj w rulonik bądź składaj w trójkąt. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z resztą owoców i ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze:

Na 1 naleśnika: 172kcal  6,8g Tłuszczów  18g Węglowodanów  9,7g Białka

naleśniki

Porady:

  • Naleśniki z serem to idealne danie do dzielenia się. Zwłaszcza na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wszystkie składniki w formie szwedzkiego stołu. Każdy może nakładać sobie ulubione dodatki i samodzielnie komponować naleśniki.
  • Zwinięte naleśniki można przechowywać w lodówce, a następnie podsmażyć na odrobinie masła na patelni. Są wtedy chrupkie z wierzchu i kremowe w środku.
  • Do naleśników świetnie pasuje mus z mrożonych truskawek, malin lub innych owoców leśnych. Wystarczy podgrzać w rondelku owoce z odrobiną cukru pudru i soku z cytryny, a następnie zmiksować. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia.
  • Naleśniki z serem smakują równie pysznie na zimno, dlatego idealnie nadają się do zabrania na wynos w pudełku.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *