Właściwie to wciąż zajmuje wysoką pozycję w tym rankingu. Cieniutki, maślany naleśnik wypełniony kremowym twarożkiem o lekkim aromacie wanilii. A do tego słodkie, sezonowe owoce. W zimie sięgam raczej po grillowanego ananasa, brzoskwinie w syropie lub mus z mrożonych owoców. Oczywiście można je podać również z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną czy ulubioną polewą.
dodatek odrobiny roztopionego masła do ciasta. Są wtedy delikatne i sprężyste. Warto też szczelnie przykrywać gotowe naleśniki, gdy smażymy resztę. Nie będą wtedy wysychać. Do twarożku dodaję mascarpone, które winduje nadzienie na jeszcze wyższy poziom. Jest niesamowicie kremowe i po prostu pyszne. Jest kilka szkół podawania naleśników z serem. Jedna mówi, by zawijać je w rulon. Kolejna, że należy składać je w trójkąty. A jeszcze inna, że powinno się je podsmażyć na maśle przed podaniem. Ja uwielbiam je wszystkie i nie zamierzam wybierać!
Ciasto:
Nadzienie:
Na 1 naleśnika: 172kcal 6,8g Tłuszczów 18g Węglowodanów 9,7g Białka
peace.