Sprawdzi się idealnie do niedzielnej kawy, na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy po prostu kiedy zapragniecie upiec sobie coś pysznego. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe wymaga nieco uwagi i czasu. Tak by wyrosnąć i w pełni obdarować nas swoją puszystością i lekkością. Jeśli nie jesteście w stanie poświęcić mu wystarczająco dużo czasu, nie zabierajcie się za jego przygotowanie. Zaplanujcie wcześniej pieczenie, pozostawcie ciasto do wyrośnięcia, a zobaczycie, że warto było poczekać!
Cynamonki, drożdżówki z kruszonką czy placek z owocami. Wszystkie te wypieki łączy jedno- puszyste ciasto, które rosnąc wypełnia się mnóstwem pęcherzyków powietrza. Dzięki temu staje się leciutkie i sprężyste. Taki właśnie jest kokosowy wieniec drożdżowy. Nadziany intensywnie kokosową masą i chrupiącymi pod zębami bakaliami. Dzięki takiej formie, ciasto eksponuje swoje wnętrze, które delikatnie się praży i nabiera karmelkowego posmaku. Co najważniejsze, ciasto można zjeść od razu po wyjęciu z pieca (najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!). Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem czy roztopioną czekoladą (wersje dla fanów intensywnej słodkości). Podawać z mlekiem, ciepłym kakao lub kawą- pycha!
Ciasto:
Nadzienie:
Na 1 porcję: 339kcal 17,8g Tłuszczów 38,8g Węglowodanów 7,5g Białka
peace.