Przepeace

kokosowy wieniec drożdżowy​

kokosowy wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy to wypiek pasujący do każdej okazji. 

Sprawdzi się idealnie do niedzielnej kawy, na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy po prostu kiedy zapragniecie upiec sobie coś pysznego. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe wymaga nieco uwagi i czasu. Tak by wyrosnąć i w pełni obdarować nas swoją puszystością i lekkością. Jeśli nie jesteście w stanie poświęcić mu wystarczająco dużo czasu, nie zabierajcie się za jego przygotowanie. Zaplanujcie wcześniej pieczenie, pozostawcie ciasto do wyrośnięcia, a zobaczycie, że warto było poczekać!

Wypieki drożdżowe kocha chyba każdy!

Cynamonki, drożdżówki z kruszonką czy placek z owocami. Wszystkie te wypieki łączy jedno- puszyste  ciasto, które rosnąc wypełnia się mnóstwem pęcherzyków powietrza. Dzięki temu staje się leciutkie i sprężyste. Taki właśnie jest kokosowy wieniec drożdżowy. Nadziany intensywnie kokosową masą i chrupiącymi pod zębami bakaliami. Dzięki takiej formie, ciasto eksponuje swoje wnętrze, które delikatnie się praży i nabiera karmelkowego posmaku. Co najważniejsze, ciasto można zjeść od razu po wyjęciu z pieca (najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!). Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem czy roztopioną czekoladą (wersje dla fanów intensywnej słodkości). Podawać z mlekiem, ciepłym kakao lub kawą- pycha!

kokosowy wieniec drożdżowy

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 550g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 40g brązowego cukru
  • 180ml mleka
  • 2 jajka
  • 110g masła
  • szczypta soli
wieniec drożdżowy

Nadzienie:

  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 70g masła
  • 120g wiórków kokosowych
  • garść płatków migdałów, posiekanych migdałów, orzechów laskowych i żurawiny suszonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 roztrzepane jajko (do wysmarowania ciasta)
kokosowy wieniec drożdżowy

Przygotowanie:

  • Podgrzać mleko (ma być ciepłe, a nie gorące), wlać do miski. Dodać cukier, wymieszać. Na górę wysypać suche drożdże. Odstawić na ok. 5 min do momentu powstania delikatnej piany.
  • Do mleka dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i zacząć powoli wyrabiać ciasto.
  • Kiedy masa będzie już połączona dodać roztopione masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 min.
  • Gdy ciasto będzie całkowicie gładkie, sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk, przełożyć je do nasmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką.
  • Odstawić w ciepłe miejsce (można umieścić je w piekarniku nagrzanym do 40°C) na około godzinę.
  • W międzyczasie przygotować masę kokosową: w rondelku zagotować mleko z cukrem. Dodać wiórki kokosowe, gotować aż masa zgęstnieje, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Do wciąż ciepłej masy dodać masło, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na obsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto w kształt prostokąta, dość cienko.
  • Na całej powierzchni ciasta rozsmarować schłodzoną masę kokosową, obsypać posiekanymi bakaliami i zwinąć w rulon (zawijając ciasno dłuższy bok prostokąta).
  • Powstały wałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Po schłodzeniu ciasta wyjąć je z lodówki. Przeciąć je wzdłuż nożem, pozostawiając ok. 2cm fragment wałka. Następnie obrócić obydwie połowy wałka do góry warstwami, tak by je ładnie wyeksponować.
  • Naprzemiennie przeplatać ze sobą dwie części ciasta tak by utworzył się warkocz. Na koniec złączyć ze sobą dwa końce warkocza, by pasował do okrągłej blachy.
  • Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem tortownicy, wysmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów i szczyptą soli morskiej.
  • Odstawić ciasto jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Włożyć ciasto do piekarnika na około 30-35 min, po upieczeniu powinno być zrumienione z zewnątrz.
  • Poczekać aż delikatnie przestygnie, serwować oprószone cukrem pudrem.
kokosowy wieniec drożdżowy

Wartości odżywcze:

Na 1 porcję: 339kcal  17,8g Tłuszczów  38,8g Węglowodanów  7,5g Białka

Porady:

  • Z ciasta można przygotować także bułeczki. W tym celu po uformowaniu rulonu, należy podzielić go na ok. 3/4 cm plastry (powinno wyjść ich ok. 12). Bułeczki układać ślimakiem do góry na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Piec w 180°C przez ok.15-20min.
  • Nadzienie wieńca drożdżowego można przygotować również z kajmaku, kremu czekoladowego lub orzechowego albo owoców/przetworów owocowych. Jest pyszny z kremem krówkowym i prażonymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto można upiec także w formie warkocza w tzw. keksówce.
  • Wieniec drożdżowy można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą. Należy jednak pamiętać, że jego nadzienie jest już dość słodkie.
kokosowy wieniec drożdżowy

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *