Przepeace

hummus z pieczonym burakiem

hummus z pieczonym burakiem

Ten hummus z pieczonym burakiem jest niesamowicie g艂adki i kremowy…

Pieczony burak nadaje mu nie tylko intensywnie r贸偶owego koloru, ale tak偶e s艂odyczy i delikatnego smaku. Spora ilo艣膰 czosnku natomiast dodaje mu charakteru. Hummus mo偶na podawa膰 wy艂o偶ony na talerzu z ulubionymi dodatkami (艣wietnie smakuje z lekko s艂onawym serem feta, bobem lub fasolk膮, chrupi膮cymi pra偶onymi orzechami, dodatkow膮 porcj膮 tahini i oliw膮). Warto poda膰 do niego ciep艂膮 pit臋, chrupi膮ce warzywa lub krakersy. Taki hummus stanowi te偶 艣wietny dodatek do przer贸偶nych da艅. Najlepiej sprawdza si臋 w sa艂atkach, wrapach, na kanapkach, jako dip. Zastosowa艅 jest mn贸stwo, dlatego warto zrobi膰 od razu wi臋ksz膮 porcj臋 i przechowywa膰 w lod贸wce przez kilka dni.聽

sk艂adniki na hummus buraczany

Przepis

Sk艂adniki (na 4 porcje):

  • 400g ugotowanej ciecierzycy (moz虈e byc虂 z puszki lub s艂oika)
  • 1 upieczony burak (ok.150g)
  • 40g tahini
  • 20ml oliwy z oliwek
  • 2 za台bki czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 艂yz虈eczka kminu rzymskiego
  • po虂艂 艂yz虈eczki soli
  • ewentualnie wie台cej oliwy lub wody dla uzyskania g艂adkiej konsystencji

Przygotowanie:

  • Buraka nak艂uj widelcem w kilku miejscach, zawi艅 w foli臋 aluminiow膮 i piecz do mi臋kko艣ci w piekarniku lub air fryerze rozgrzanym do 200掳C.
  • Upieczonego buraka ostud藕 i obierz ze sk贸rki.
  • Ugotowan膮 ciecierzyc臋 pozbaw 艂upinek. Nast臋pnie wsyp j膮 do misy blendera lub miski je艣li u偶ywasz blendera r臋cznego.
  • Do ciecierzycy dodaj pieczonego buraka, tahini, oliw臋 z oliwek, sok z cytryny, czosnek, s贸l oraz kmin rzymski.聽
  • Ca艂o艣膰 dok艂adnie zblenduj, w trakcie zsuwaj hummus ze 艣cianek blendera, tak by ca艂o艣膰 by艂a idealnie g艂adka.
  • W razie potrzeby dolej wi臋cej oliwy lub wody, by uzyska膰 po偶膮dan膮 kremow膮 konsystencj臋.聽
  • Gotowy hummus prze艂贸偶 do s艂oika i przechowuj w lod贸wce do 3-4 dni.聽

Warto艣ci od偶ywcze:

Na 1 porcj臋: 230kcal聽 13,3g T艂uszcz贸w聽 18.6g W臋glowodan贸w聽 8,8g Bia艂ka

hummus z pieczonym burakiem

Porady:

  • Zamiast buraka pieczonego mo偶na u偶y膰 ugotowany. Jednak kolor hummusu b臋dzie znacznie mniej intensywny, a smak mniej s艂odkawy.
  • Je艣li nie lubicie pikantnego, czosnkowego hummusu dodajcie tylko 1 z膮bek czosnku.
  • Hummus warto przygotowa膰 w wi臋kszej porcji na raz i przechowywa膰 w s艂oiku w lod贸wce. To 艣wietna baza wielu da艅 i lunch box贸w. Idealnie sprawdza si臋 tak偶e jako zdrowa przek膮ska.聽
  • Polecam wypr贸bowa膰 przepis na sa艂atk臋 jesienn膮 z dodatkiem hummusu z pieczonym burakiem.
sa艂atka z hummusem z pieczonym burakiem

peace.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *