Guacamole to tradycyjny sos na bazie awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Przepis wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale obecnie znany i uwielbiany jest na całym świecie. Podstawowa wersja to przyprawione i roztarte awokado, jednak guacamole może być też wzbogacone wieloma dodatkami. W mojej wersji guacamole spotyka się z pico de gallo, czyli salsą z pomidorków koktajlowych, papryczki chilli, czerwonej cebuli i kolendry. Według mnie to idealne połączenie kremowego awokado z wyrazistymi i orzeźwiającymi dodatkami. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej takich jak burrito, quesadilla czy tacos. Orzeźwi i podbije każdą sałatkę, kanapkę i wrapa. To także fantastyczny dip do nachosów i chipsów.
Na 1/2 porcji: 102kcal 8,4 g Tłuszczów 5,8 g Węglowodanów 1,2 g Białka
peace.