sos z awokado z dodatkiem pomidorków koktajlowych, cebuli czerwonej i chili – połączenie guacamole z pico de gallo.
Guacamole, czyli najlepszy sos z awokado…
Guacamole to tradycyjny sos na bazie awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Przepis wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale obecnie znany i uwielbiany jest na całym świecie. Podstawowa wersja to przyprawione i roztarte awokado, jednak guacamole może być też wzbogacone wieloma dodatkami. W mojej wersji guacamole spotyka się z pico de gallo, czyli salsą z pomidorków koktajlowych, papryczki chilli, czerwonej cebuli i kolendry. Według mnie to idealne połączenie kremowego awokado z wyrazistymi i orzeźwiającymi dodatkami. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej takich jak burrito, quesadilla czy tacos. Orzeźwi i podbije każdą sałatkę, kanapkę i wrapa. To także fantastyczny dip do nachosów i chipsów.
Przepis
Składniki:
1 awokado (polecam odmianę hass)
sok z 1/2 limonki
pół łyżeczki soli
2-3 pomidorki koktajlowe
1/2 czerwonej cebuli
kilka plasterków papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/4 pęczka kolendry
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wbić nóż w pestkę, przekręcić go i wyjąć pestkę z miąższu.
Dużą łyżką wydobyć miąższ ze skórki.
Awokado rozetrzeć w moździerzu lub widelcem w miseczce.
Dodać wyciśnięty sok z limonki, sól i wyciśnięty ząbek czosnku.
Pokroić w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili.
Pomidorki koktajlowe pozbawić pestek i drobno pokroić.
Kolendrę posiekać i dodać wraz z innymi dodatkami do awokado.
Dip ostrożnie wymieszać, tak by składniki się połączyły, ale nie rozpadły całkowicie.
Wartości odżywcze:
Na 1/2 porcji: 102kcal 8,4 g Tłuszczów 5,8 g Węglowodanów 1,2 g Białka
Porady:
Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, dlatego należy wybrać dojrzały owoc. Powinien być miękki, zielony (w przypadku awokado hass ciemnozielony) i nieobity.
Guacamole należy próbować w trakcie przygotowania i w razie potrzeby doprawić solą, sokiem z limonki, czosnkiem i chili. Każdy lubi inny poziom ostrości czy kwasowości, dlatego ilość przypraw najlepiej dopasować do własnych preferencji.
Guacmole należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ owoc z czasem ciemnieje. Dodatek soku z limonki opóźnia ten proces, jednak sos będzie wyglądał nieapetycznie. Należy jednak pamiętać, że mimo zmiany koloru, jego smak jest taki sam, a dip nadaje się do spożycia.