Przepeace

guacamole

sos z awokado z dodatkiem pomidorków koktajlowych, cebuli czerwonej i chili – połączenie guacamole z pico de gallo. 
 
guacamole z pico de gallo

Guacamole, czyli najlepszy sos z awokado…

Guacamole to tradycyjny sos na bazie awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Przepis wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale obecnie znany i uwielbiany jest na całym świecie. Podstawowa wersja to przyprawione i roztarte awokado, jednak guacamole może być też wzbogacone wieloma dodatkami. W mojej wersji guacamole spotyka się z pico de gallo, czyli salsą z pomidorków koktajlowych, papryczki chilli, czerwonej cebuli i kolendry. Według mnie to idealne połączenie kremowego awokado z wyrazistymi i orzeźwiającymi dodatkami. Ten sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej takich jak burrito, quesadilla czy tacos. Orzeźwi i podbije każdą sałatkę, kanapkę i wrapa. To także fantastyczny dip do nachosów i chipsów. 

guacamole z awokado i pico de gallo

Przepis

Składniki:

  • 1 awokado (polecam odmianę hass)
  • sok z 1/2 limonki
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 pęczka kolendry

Przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół, wbić nóż w pestkę, przekręcić go i wyjąć pestkę z miąższu.
  • Dużą łyżką wydobyć miąższ ze skórki.
  • Awokado rozetrzeć w moździerzu lub widelcem w miseczce.
  • Dodać wyciśnięty sok z limonki, sól i wyciśnięty ząbek czosnku.
  • Pokroić w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili.
  • Pomidorki koktajlowe pozbawić pestek i drobno pokroić.
  • Kolendrę posiekać i dodać wraz z innymi dodatkami do awokado.
  • Dip ostrożnie wymieszać, tak by składniki się połączyły, ale nie rozpadły całkowicie. 
guacamole - sos z awokado

Wartości odżywcze:

Na 1/2 porcji: 102kcal  8,4 g Tłuszczów  5,8 g Węglowodanów  1,2 g Białka

Porady:

  • Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, dlatego należy wybrać dojrzały owoc. Powinien być miękki, zielony (w przypadku awokado hass ciemnozielony) i nieobity. 
  • Guacamole należy próbować w trakcie przygotowania i w razie potrzeby doprawić solą, sokiem z limonki, czosnkiem i chili. Każdy lubi inny poziom ostrości czy kwasowości, dlatego ilość przypraw najlepiej dopasować do własnych preferencji.
  • Guacmole należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ owoc z czasem ciemnieje. Dodatek soku z limonki opóźnia ten proces, jednak sos będzie wyglądał nieapetycznie. Należy jednak pamiętać, że mimo zmiany koloru, jego smak jest taki sam, a dip nadaje się do spożycia. 

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *