Jej bazą są zwykle płatki owsiane, można także dodać płatki żytnie, gryczane, jaglane lub otręby. Do posłodzenia i uzyskania chrupiących fragmentów granoli używamy miodu, który stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Co ważne, jeśli granolę przygotowujemy samodzielnie, możemy wybrać składniki jakie się w niej znajdą. Warto wybrać różnego rodzaju orzechy- laskowe, włoskie, migdały itp., suszone lub liofilizowane owoce, czekoladę czy przyprawy. Taka granola jest znacznie zdrowsza, bardziej pożywna i przede wszystkim smaczniejsza niż sklepowe zamienniki!
Jeśli przygotujecie od razu większą ilość granoli, możecie przechowywać ją w słoiczku i sięgać po nią kiedy tylko najdzie was ochota. Idealnie komponuje się z jogurtem, owocami, mlekiem krowim lub roślinnym. Świetnie sprawdzi się także jako chrupiący dodatek do słodkich potraw. Często posypuję nią kanapki z twarożkiem lub domową ricottą. Jest to również idealna przekąska, gdy brakuje nam energii lub mamy ochotę na coś słodkiego.
Na 100g: 432kcal 20,3g Tłuszczów 48g Węglowodanów 10,4g Białka
peace.