Przepeace

domowa granola

z orzechami i przyprawami korzennymi

domowa granola

Domowa granola jest o niebo lepsza niż kupne płatki śniadaniowe!

Jej bazą są zwykle płatki owsiane, można także dodać płatki żytnie, gryczane, jaglane lub otręby. Do posłodzenia i uzyskania chrupiących fragmentów granoli używamy miodu, który stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Co ważne, jeśli granolę przygotowujemy samodzielnie, możemy wybrać składniki jakie się w niej znajdą. Warto wybrać różnego rodzaju orzechy- laskowe, włoskie, migdały itp., suszone lub liofilizowane owoce, czekoladę czy przyprawy. Taka granola jest znacznie zdrowsza, bardziej pożywna i przede wszystkim smaczniejsza niż sklepowe zamienniki!

Granola to pyszny pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie…

Jeśli przygotujecie od razu większą ilość granoli, możecie przechowywać ją w słoiczku i sięgać po nią kiedy tylko najdzie was ochota. Idealnie komponuje się z jogurtem, owocami, mlekiem krowim lub roślinnym. Świetnie sprawdzi się także jako chrupiący dodatek do słodkich potraw. Często posypuję nią kanapki z twarożkiem lub domową ricottą. Jest to również idealna przekąska, gdy brakuje nam energii lub mamy ochotę na coś słodkiego.

domowa granola

Przepis

Składniki:

  • 200g płatków owsianych (gruboziarnistych)
  • 40g orzechów pekan/włoskich
  • 30g orzechów laskowych
  • 20g pistacji
  • 20g pestek dyni
  • 40g śliwek suszonych
  • 20g żurawiny suszonej
  • 100g płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 20g oleju kokosowego
  • łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, anyżu, kardamonu, imbiru suszonego (lub 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej/ do piernika)
  • szczypta soli
składniki domowej granoli

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  • Do miski wsypać płatki owsiane. Dodać orzechy, przyprawy korzenne i sól. Wymieszać. 
  • Rozpuścić olej kokosowy i miód (jeśli używamy stałego). Wlać do suchych składników i dokładnie połączyć. 
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć granolę równomiernie na całej powierzchni blaszki. 
  • Piec przez ok.20 minut, w międzyczasie mieszając. Gdy granola nabierze złotego koloru wyjąć z pieca i dodać owoce suszone. Wymieszać.
  • Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
  • Gdy granola ostygnie, podzielić ją na mniejsze fragmenty i przełożyć do słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika. Spożyć w przeciągu tygodnia od przygotowania.
domowa granola

Wartości odżywcze:

Na 100g: 432kcal  20,3g Tłuszczów  48g Węglowodanów  10,4g Białka

Porady:

  • Jeśli chcecie, by Wasza domowa granola była wegańska, zamieńcie miód na syrop z agawy lub syrop klonowy. 
  • Można pominąć dodatek przypraw korzennych, granola będzie wtedy mniej aromatyczna ale wciąż pyszna.
  • Orzechy i owoce suszone można dopasować do własnego gustu, a także ich proporcje. Jeśli zamierzacie użyć większej ilości orzechów, dodajcie więcej miodu. Jeśli natomiast chcecie użyć ich mniej, zmniejszcie porcję używanego miodu. 
  • Świetnym dodatkiem do domowej granoli jest czekolada. Można dodać ją pod koniec pieczenia by rozpuściła się i pokryła fragmenty musli lub zmieszać z granolą po ostygnięciu, by zachowała chrupką konsystencję.
domowa granola (17)

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *