To jeden z moich ulubionych przepisów. Dlaczego? Łączy w sobie moje ukochane ciasto drożdżowe. Bardzo wdzięczne i proste w przygotowaniu. No i cynamon – jedna z bardziej aromatycznych i wszechstronnych przypraw, której nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jako dowód podam, że na blacie kuchennym stoją u mnie miseczki z solą i cynamonem właśnie. Ale do cynamonek wróćmy. To niezwykle mięciutkie, puszyste jak chmurka bułeczki zawijane z ciasta w kształt ślimaka. Wnętrze wypełnia obłędne połączenie masła z cukrem i mnóstwem cynamonu. Po upieczeniu smarujemy je niezdarnie polewą z serka typu philadelphia i zostaje nam już tylko… rozkoszować się każdym kęsem tego cukierniczego majstersztyku!
Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie niedoceniane. Wiele razy słyszałam, że nie rośnie tak jak powinno, rośnie zbyt długo, wymaga pracochłonnego przygotowania… To prawda, potrzebuje nieco cierpliwości i siły. Ale jeśli poświęcimy mu wystarczająco dużo uwagi, odwdzięczy się niesamowitą delikatnością i puszystością. Mam swój sposób na ciasto drożdżowe, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Składniki nieco różnią się w zależności od przepisu. Nie ważne jednak czy robię cynamonki, chałkę, czy nawet wegańskie drożdżówki, zawsze stosuję kilka sprawdzonych „sztuczek”. Przede wszystkim mleko (lub woda), z którym mieszam drożdże musi być ciepłe, nie gorące. Inaczej zabijemy drożdże, a ciasto nie urośnie. Zawsze stosuję drożdże suche. Mam kilka saszetek w szafce i nie martwię się, że zepsują się w lodówce. Nie muszę bawić się w robienie rozczynu. Dodatkowo mam wrażenie, że ich zapach i smak nie jest aż tak intensywny jak świeżych. Kolejnym ważnym krokiem jest staranne wyrabianie ciasta. Warto tu poświęcić trochę czasu, aby ciasto było gładkie i sprężyste – o wiele szybciej nam wtedy wyrośnie! No i ostatnie, najważniejsze… cierpliwość. Z tym akurat mam największy problem! Ale jeśli damy drożdżom odpowiednio dużo czasu na podwojenie objętości ciasta, uzyskamy wypiek idealny.
Ciasto:
opakowanie (7g) drożdży suchych
180ml ciepłego mleka
30g cukru
50 g roztopionego masła
2 jajka
500g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
Polewa z serka kremowego:
Na 1 cynamonkę: 474kcal 19,6g Tłuszczów 65,2g Węglowodanów 9,3g Białka
peace.
Jedna odpowiedź