Przepeace

cynamonki

Przepis na najlepsze bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego.

cynamonki z polewą z serka philadelphia

Cynamonki z polewą z serka philadelphia.

To jeden z moich ulubionych przepisów. Dlaczego? Łączy w sobie moje ukochane ciasto drożdżowe. Bardzo wdzięczne i proste w przygotowaniu. No i cynamon – jedna z bardziej aromatycznych i wszechstronnych przypraw, której nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jako dowód podam, że na blacie kuchennym stoją u mnie miseczki z solą i cynamonem właśnie. Ale do cynamonek wróćmy. To niezwykle mięciutkie, puszyste jak chmurka bułeczki zawijane z ciasta w kształt ślimaka. Wnętrze wypełnia obłędne połączenie masła z cukrem i mnóstwem cynamonu. Po upieczeniu smarujemy je niezdarnie polewą z serka typu philadelphia i zostaje nam już tylko… rozkoszować się każdym kęsem tego cukierniczego majstersztyku!

cynamonka z kremem

Nie bójcie się ciasta drożdżowego!

Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie niedoceniane. Wiele razy słyszałam, że nie rośnie tak jak powinno, rośnie zbyt długo, wymaga pracochłonnego przygotowania… To prawda, potrzebuje nieco cierpliwości i siły. Ale jeśli poświęcimy mu wystarczająco dużo uwagi, odwdzięczy się niesamowitą delikatnością i puszystością. Mam swój sposób na ciasto drożdżowe, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Składniki nieco różnią się w zależności od przepisu. Nie ważne jednak czy robię cynamonki, chałkę, czy nawet wegańskie drożdżówki, zawsze stosuję kilka sprawdzonych “sztuczek”. Przede wszystkim mleko (lub woda), z którym mieszam drożdże musi być ciepłe, nie gorące. Inaczej zabijemy drożdże, a ciasto nie urośnie. Zawsze stosuję drożdże suche. Mam kilka saszetek w szafce i nie martwię się, że zepsują się w lodówce. Nie muszę bawić się w robienie rozczynu. Dodatkowo mam wrażenie, że ich zapach i smak nie jest aż tak intensywny jak świeżych. Kolejnym ważnym krokiem jest staranne wyrabianie ciasta. Warto tu poświęcić trochę czasu, aby ciasto było gładkie i sprężyste – o wiele szybciej nam wtedy wyrośnie! No i ostatnie, najważniejsze… cierpliwość. Z tym akurat mam największy problem! Ale jeśli damy drożdżom odpowiednio dużo czasu na podwojenie objętości ciasta, uzyskamy wypiek idealny. 

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • opakowanie (7g) drożdży suchych

  • 180ml ciepłego mleka

  • 30g cukru

  • 50 g roztopionego masła

  • 2 jajka

  • 500g mąki

  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 80g brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50g miękkiego masła

Polewa z serka kremowego:

  • 120g serka typu philadelphia
  • 60g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • opcjonalnie ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:

  • Do miski wlej ciepłe mleko. Na wierzch wysyp opakowanie suchych drożdży. Nie mieszaj, odstaw na 5 min (do czasu aż zacznie pojawiać się delikatna piana).
  • Do mleka wbij jajka, wlej roztopione masło oraz wsyp cukier. Zmiksuj składniki.
  • Do miski wsyp przesianą mąkę z solą, a następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 6 min. Do wyrabiania można użyć miksera z odpowiednimi końcówkami bądź wyrabiać ciasto ręcznie.
  • Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, sprężyste i nie będzie lepiło się do rąk, przełóż je do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta. Dość cienko, jednak tak by nie powstawały nigdzie dziury.
  • Wymieszaj cukier z cynamonem. Ciasto wysmaruj masłem na całej powierzchni, a następnie obsyp obficie cynamonowym cukrem. 
  • Zawijaj ciasto w rulon. Należy dokładnie i ciasno rolować wałek tak by bułeczki były zwarte.
  • Następnie pokrój wałek na ok. 3-4 cm plastry. Powinno wyjść ok. 9 ślimaków.
  • Tak przygotowane porcje przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ślimakiem do góry). Zachowuj odstępy (ciasto jeszcze urośnie).
  • Blaszkę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz cynamonki ok. 15-20min. Do czasu aż się zarumienią z wierzchu i ładnie wyrosną.
  • W misce połącz serek typu philadelphia, miękkie masło oraz cukier puder i ewentualnie wanilię. Ubijaj tak, by masa była gładka i delikatnie lśniąca. Wysmaruj serkiem cynamonki. Możesz dodatkowo ustroić je orzechami lub posypać cynamonem.
składniki na bułeczki cynamonowe

Wartości odżywcze:

Na 1 cynamonkę: 474kcal  19,6g Tłuszczów  65,2g Węglowodanów  9,3g Białka

Porady:

  • Przepis przewiduje 9 sporych rozmiarów cynamonek. Możecie zrobić z przepisu więcej mniejszych bułeczek.
  • Ciasto wysmarowane masłem z cukrem cynamonowym można dodatkowo posypać dowolnymi orzechami – polecam pekany bądź orzechy włoskie. Dodają dodatkowej warstwy smakowej i chrupiącej tekstury.
  • Bułeczki można podawać bez polewy, pozwala ona jednak zachować cynamonkom wilgotną konsystencję i dodają kremowości.
  • Cynamonki można przechowywać 2-3 dni w zamkniętym pojemniku, jednak najlepiej smakują tego samego dnia. 
ślimaki cynamonowe z ciasta drożdżowego

 

peace.