Przepeace

ciastka z czekoladą, orzechami i karmelem

Przepis na najlepsze ciastka z czekoladą, orzechami włoskimi i ciągnącym karmelem. Amerykańskie chocolate chip cookies z karmelem w środku.

ciastka z czekoladą, orzechami włoskimi i ciągnącym karmelem

Ciastka z czekoladą, kruche z zewnątrz i miękkie w środku…

Czy może być coś lepszego od idealnie kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady, orzechami i ciągnącym karmelem w środku? Przepis jest banalnie prosty, wystarczy kilka składników, żeby móc rozkoszować się tym klasycznym wypiekiem. Dodatkowo ciastka robi się ekspresowo, przepis nie wymaga wkładania ich do lodówki czy zamrażarki. Po przygotowaniu ciasta i uformowaniu ciasteczek, lądują od razu do piekarnika na 10 minut i gotowe! Smakują fantastycznie na ciepło, kiedy czekolada jest jeszcze roztopiona, a karmel niesamowicie ciągnący. Równie pyszne są, gdy wystygną, czekolada stężeje, a ciastka osiągną idealną konsystencję – będą kruche z zewnątrz, a w środku wciąż miękkie i delikatne. Ciasteczka świetnie się przechowuje, są pyszne nawet po 2/3 dniach. 

ciastka z czekoladą, orzechami i karmelem

Takie ciastka z czekoladą to świetny pomysł na prezent!

Można dobrać dowolne dodatki według preferencji obdarowywanej osoby. Dla mnie idealnym połączeniem jest czekolada mleczna, orzechy włoskie lub laskowe i ciągnący karmel w środku. Świetną alternatywą jest także suszona żurawina, biała czekolada i orzechy makadamia. Można też użyć dowolnych słodyczy – kinderki, m&m’sy, kawałki snickersa lub kinder bueno sprawdzą się świetnie. Klasyczne ciastka z czekoladą mleczną, białą lub gorzką, albo połączenie wszystkich trzech są równie rozkoszne. Wystarczy zapakować je w zdobne pudełko wyłożone bibułką do pakowania lub włożyć każde ciasteczko do foliowych torebek, ozdobić wstążką i bilecikiem z imieniem lub życzeniami. Takie ciasteczka mogą również pełnić rolę winietek na stół podczas przyjęcia okolicznościowego. 

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 110g miękkiego masła
  • 110g brązowego cukru
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ewentualnie pasta z wanilii 

Dodatkowo:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g orzechów włoskich
  • ok. 9 miękkich cukierków karmelowych (Werther’s Soft Caramels)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • W misce utrzyj miękkie masło z cukrem.
  • Dodaj jajko i żółtko oraz pastę z wanilii, jeśli używasz. Zmiksuj całość.
  • Do mokrych składników wsyp mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.  
  • Wymieszaj całość szpatułką lub ręką. Nie mieszaj za długo, jedynie do połączenia składników. 
  • Do ciasta wrzuć pastylki czekoladowe lub czekoladę pokrojoną w drobne kawałki oraz orzechy włoskie. 
  • Wymieszaj delikatnie. Podziel ciasto na 9 równych części, a następnie formuj kulki, rozpłaszcz je dłońmi, a do środka włóż cukierek karmelowy. Zaklej wierzch tak, by karmelek był całkowicie pokryty ciastem.
  • Ciastko spłaszcz delikatnie dłonią. Na wierzch możesz dołożyć orzechy i czekoladę.
  • Układaj uformowane ciasteczka na wyłożonej papierem blaszce. Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka urosną podczas pieczenia.
  • Włóż blachę do piekarnika i piecz ciastka przez ok. 10 minut lub do momentu delikatnego zarumienienia się brzegów.
  • Po wyjęciu z piekarnika studź kilka minut na blaszce, a następnie przełóż na kratkę do studzenia. 
  • Ciastka przechowuj w zamkniętym pojemniku lub słoiku przez 2-3 dni. 
ciastka z czekoladą

Wartości odżywcze:

Na 1 ciastko: 277kcal  11,7g Tłuszczów  38,6g Węglowodanów  4,5g Białka

Porady:

  • Nie mieszaj ciasta zbyt długo, ponieważ rozgrzane ciasto nie zachowa swojego kształtu w piekarniku, a ciastko będzie płaskie. 
  • Starannie przykryj cukierek karmelowy ciastem, tak by nie wydostało się podczas pieczenia. Karmel przypali się w wysokiej temperaturze i nie będzie ciągnął się po ugryzieniu ciastka.
  • Ciasto możesz przygotować w większej ilość i przechowywać w zamrażarce. Przed pieczeniem wystarczy wyjąć je i rozmrozić. Następnie podzielić na porcje i piec do zarumienienia wierzchu.
  • Ciastka świetnie się przechowują. Pamiętaj aby szczelnie zamknąć pojemnik, w którym je trzymasz, a ich konsystencja będzie idealna przez kilka dni.
  • Dodatki możesz dobierać dowolnie. Świetnie sprawdza się czekolada, suszone owoce, orzechy i słodycze.
ciastka z czekoladą i ciągnącym karmelem

 

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *