Czy może być coś lepszego od idealnie kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady, orzechami i ciągnącym karmelem w środku? Przepis jest banalnie prosty, wystarczy kilka składników, żeby móc rozkoszować się tym klasycznym wypiekiem. Dodatkowo ciastka robi się ekspresowo, przepis nie wymaga wkładania ich do lodówki czy zamrażarki. Po przygotowaniu ciasta i uformowaniu ciasteczek, lądują od razu do piekarnika na 10 minut i gotowe! Smakują fantastycznie na ciepło, kiedy czekolada jest jeszcze roztopiona, a karmel niesamowicie ciągnący. Równie pyszne są, gdy wystygną, czekolada stężeje, a ciastka osiągną idealną konsystencję – będą kruche z zewnątrz, a w środku wciąż miękkie i delikatne. Ciasteczka świetnie się przechowuje, są pyszne nawet po 2/3 dniach.
Można dobrać dowolne dodatki według preferencji obdarowywanej osoby. Dla mnie idealnym połączeniem jest czekolada mleczna, orzechy włoskie lub laskowe i ciągnący karmel w środku. Świetną alternatywą jest także suszona żurawina, biała czekolada i orzechy makadamia. Można też użyć dowolnych słodyczy – kinderki, m&m’sy, kawałki snickersa lub kinder bueno sprawdzą się świetnie. Klasyczne ciastka z czekoladą mleczną, białą lub gorzką, albo połączenie wszystkich trzech są równie rozkoszne. Wystarczy zapakować je w zdobne pudełko wyłożone bibułką do pakowania lub włożyć każde ciasteczko do foliowych torebek, ozdobić wstążką i bilecikiem z imieniem lub życzeniami. Takie ciasteczka mogą również pełnić rolę winietek na stół podczas przyjęcia okolicznościowego.
Ciasto:
Dodatkowo:
Na 1 ciastko: 277kcal 11,7g Tłuszczów 38,6g Węglowodanów 4,5g Białka
peace.