Chałka z kruszonką to wypiek idealny w swej prostocie…
Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Chałka to wypiek z ciasta drożdżowego, które musi rosnąć przed pieczeniem. Dlatego najlepiej zaplanować jej przygotowanie z małym wyprzedzeniem. Uwierzcie mi, że efekt jaki uzyskamy jest wart każdej poświęconej minuty! Idealnie puszyste, mięciutkie, delikatne i maślane ciasto jest niczym chmurka. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, za to kontrastująca swą teksturą, chrupiąca kruszonka dodaje mu słodyczy. Taka chałka smakuje wyśmienicie sama, ja lubię dodatkowo posmarować ją masłem i posypać niewielką ilością soli morskiej. Świetnie pasuje do niej również twarożek, ricotta, dżem, konfitura lub miód. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
[…] pyszne cynamonki i nieziemskie kardamonki (must eat!) Nie brakuje też klasycznych wypieków – chałki, chlebów i bułeczek. Tak jak wspomniałam, ktoś mógłby powiedzieć, że nie ma w tym […]
[…] Składniki nieco różnią się w zależności od przepisu. Nie ważne jednak czy robię cynamonki, chałkę, czy nawet wegańskie drożdżówki, zawsze stosuję kilka sprawdzonych “sztuczek”. […]