Przepeace

chałka

z maślaną kruszonką

chałka z maślaną kruszonką

Chałka z kruszonką to wypiek idealny w swej prostocie…

Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Chałka to wypiek z ciasta drożdżowego, które musi rosnąć przed pieczeniem. Dlatego najlepiej zaplanować jej przygotowanie z małym wyprzedzeniem. Uwierzcie mi, że efekt jaki uzyskamy jest wart każdej poświęconej minuty! Idealnie puszyste, mięciutkie, delikatne i maślane ciasto jest niczym chmurka. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, za to kontrastująca swą teksturą, chrupiąca kruszonka dodaje mu słodyczy. Taka chałka smakuje wyśmienicie sama, ja lubię dodatkowo posmarować ją masłem i posypać niewielką ilością soli morskiej. Świetnie pasuje do niej również twarożek, ricotta, dżem, konfitura lub miód. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Chałka nie tylko na słodko!

Tradycyjna chałka wywodząca się z kuchni żydowskiej nie jest serwowana na deser. Podaje się ją jako wytrawny (choć lekko słodkawy) dodatek do dań. Zawiera niewielką ilość cukru lub miodu, za to większą ilość soli. Zamiast kruszonką, posypuje się ją sezamem, solą lub po prostu piecze posmarowaną jajkiem. Jest pyszną alternatywą dla bułki hamburgerowej lub po prostu pieczywa. W kuchni polskiej spotyka się ją raczej w słodkiej wersji i w takiej właśnie występuje w moim przepisie. Ciasto drożdżowe zaplatam z sześciu części (można zapleść również warkocz), a następnie posypuję sowicie słodką, maślaną kruszonką. 

chałka przed upieczeniem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 5o0g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 70g cukru
  • 125ml ciepłej wody
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 70g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 40g mąki 
  • 20g masła
  • 20g cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka oleju do wysmarowania miski

Przygotowanie:

  • Do miski wlej ciepłą wodę (jednak nie gorącą, ponieważ zabije drożdże). Dodaj cukier, wymieszaj. Na górę wysyp suche drożdże. Odstaw na ok. 5 min lub do momentu powstania delikatnej piany.
  • Do płynu dodaj 2 jajka i żółtko oddzielone od białka. Białko zachowaj do wysmarowania chałki.
  • Wlej roztopione masło, pół łyżeczki soli i wymieszaj.
  • Wsyp przesianą mąkę i zacznij powoli wyrabiać ciasto.
  • Gdy ciasto się połączy przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez ok.5-7 minut aż będzie całkowicie gładkie, sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk.
  • Przełóż je do nasmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i ściereczką.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5h lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią, by zbić pęcherzyki powietrza. Przełóż je na stolnicę. Uformuj kulę i rozpłaszcz.
  • Podziel ciasto na równe 6 części.
  • Z każdej części ciasta roluj wałek. 
zaplatanie chałki

  • Połącz końcówki każdego z nich. Następnie zaplataj dość luźny warkocz, ponieważ ciasto jeszcze urośnie (musi mieć miejsce, inaczej nie będzie puszyste). 
  • Zapraszam na mój Instagram lub TikTok, gdzie znajdziecie filmik z instrukcją zaplatania chałki.
zaplatanie chałki

  • Zaplecioną chałkę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W miseczce połącz mąkę, masło i cukier. Dokładnie zagnieć palcami i odstaw do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • W miseczce roztrzep białko jaja z łyżką wody. Posmaruj nim chałkę, a następnie posyp kruszonką.
  • Chałkę piecz przez ok. 25 minut aż nabierze złotego koloru.
  • Serwuj rwaną lub krojoną z ulubionymi dodatkami.
chałka w przekroju

Wartości odżywcze:

Na 100g: 340kcal  10,8g Tłuszczów  51,9g Węglowodanów  9,4g Białka

Porady:

  • Jeśli wolicie chałkę w wersji na słodko, jednak bez kruszonki, dodajcie dodatkowo 20g cukru do ciasta.
  • Aby przygotować chałkę w wersji wytrawnej, wystarczy użyć mniej cukru (30g) oraz więcej soli (2 łyżeczki), a wierzch chałki posypać solą, sezamem lub piec bez dodatków.
  • Chałkę można upiec także w formie warkocza w tzw. keksówce.
  • Według mnie chałka smakuje o wiele lepiej rwana, niż krojona i tak polecam Wam ją podawać. Idealnie eksponuje to jej strukturę, gdyż każda część warkocza rośnie w innym kierunku.

peace.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *