Porównałabym je do bajaderek, które często robi się z resztek ciast i oblewa czekoladą, obtacza w orzechach lub wiórkach kokosowych. Tylko trochę ulepszone. Mają cieszyć oko i oczywiście podniebienie! Opcji jest mnóstwo. Cake pops można przygotować z różnego rodzaju ciasta. Najlepiej sprawdza się tu klasyczne ciasto piaskowe (jak np. muffiny lub baka), red velvet cake, ciasto czekoladowe. Upieczone ciasto należy wtedy dokładnie rozdrobnić i wymieszać z dowolnym kremem. Następnie uformować kulki, wetknąć w nie patyczki i dokładnie oblać czekoladą. Takie oryginalne podanie słodkości zachwyci każdego!
Nie bez powodu mówi się, ze jest to sposób na wykorzystanie nieudanego wypieku. Po rozdrobnieniu, wymieszaniu z kremem i zgnieceniu ciasta, nikt nie zorientuje się, ze wyszedł nam zakalec! Jest to też sposób na wykorzystanie resztek ciasta. Jeśli musimy ściąć górę tortu by uzyskać idealny blat lub wykrawamy pożądane kształty, zamiast wyrzucać resztę możemy zrobić z nich cake pops’y. Znajdziecie tu przepis na ciasto, z którego zwykle robię cake pops, możecie jednak zamienić składniki wedle uznania (w odpowiednich proporcjach).
Ciasto:
* lub ok.600g dowolnego ciasta
Krem:
Polewa:
Na 1 cake pop: 301kcal 19,3g Tłuszczów 27,3g Węglowodanów 4,7g Białka
peace.
2 odpowiedzi
Super artykuł, przydatny przepis 😍
bardzo dziękuję! Widziałam, że wyszły pięknie <3