Ciasto jest delikatne i puszyste jak chmurka w środku. Z wierzchu jest za to chrupkie, oblane cukrową glazurą, dzięki której nie wysycha przez długi czas! Obfite nadzienie z kremu czekoladowo-orzechowego wypełnia bułeczki tworząc idealną harmonię. Wierzch ślimaków warto posypać chrupiącymi, prażonymi orzechami laskowymi, których aromat wyczuwalny jest już w nadzieniu. Takie bułeczki drożdżowe podane z mlekiem to spełnienie deserowych marzeń nie tylko dzieci!
Zwykle drożdżowe ślimaki przynoszą nam na myśl cynamonki. Myślałam, że każdy je uwielbia, ale okazuje się, że nie wszyscy (tak jak ja) mają bzika na punkcie cynamonu… Stąd pomysł na wykorzystanie tego konceptu, który pozwala na oblepienie każdego kawałka drożdżowego ciasta nadzieniem, w inny sposób. Jestem jeszcze w stanie uwierzyć, że cynamon nie zjednał sobie wszytskich. Ale nutella? Ją na pewno uwielbia każdy! Dlatego to przepis, który podbije wszytskie serca i kubki smakowe!
Ciasto:
7 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
200 ml ciepłego mleka
30 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
480 g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
Glazura:
Na 1 bułeczkę: 468kcal 16,7g Tłuszczów 70,6g Węglowodanów 8,8g Białka
peace.