Ciasto jest wilgotne, słodkie i intensywnie czekoladowe. Samej fasoli nie czuć w smaku, gdyż kakao i czekolada dominują. Fasola nadaje ciastu kremowej, nieco zbitej konsystencji niczym w klasycznym brownie. Dzięki zamianie mąki na (bezglutenowe) płatki owsiane ciasto nie zawiera glutenu. To świetna opcja dla osób, które go nie tolerują. Polecam także zamienić kakao na karob. Jest on subtelniejszy i znacznie słodszy, a dodatkowo nie zawiera żadnych alergenów. Warto czasami sięgnąć po zdrowszy deser, zwłaszcza jeśli jest on równie pyszny jak tradycyjny!
Nie jestem zwolenniczką jedzenia zdrowych zamienników ulubionych deserów. Myślę, że warto czasami sięgnąć po coś na co naprawdę ma się ochotę. Jednak chętnie eksperymentuję w kuchni i próbuję nowych rzeczy. I tak właśnie trafiłam na to ciasto. Kompletnie nie czuć w nim fasoli, jest słodkie i ma idealnie wilgotną, zbitą konsystencję. A dzięki temu, że samo ciasto jest zdrowe, można poszaleć z dodatkami. Świetnie pasują do niego owoce jagodowe, masło orzechowe i oczywiście czekolada. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady są roztopione i rozpływają się w ustach.
Na 1 porcję: 166kcal 4,5g Tłuszczów 21g Węglowodanów 8,6g Białka
peace.