Przepeace

brownie z fasoli

bezglutenowe

brownie z fasoli

Jedz膮c to bezglutenowe brownie z fasoli nawet nie poczujecie, 偶e to zdrowy wypiek!

Ciasto jest wilgotne, s艂odkie i intensywnie czekoladowe. Samej fasoli nie czu膰 w smaku, gdy偶 kakao i czekolada dominuj膮. Fasola nadaje ciastu kremowej, nieco zbitej konsystencji niczym w klasycznym brownie. Dzi臋ki zamianie m膮ki na (bezglutenowe) p艂atki owsiane ciasto nie zawiera glutenu. To 艣wietna opcja dla os贸b, kt贸re go nie toleruj膮. Polecam tak偶e zamieni膰 kakao na karob. Jest on subtelniejszy i znacznie s艂odszy, a dodatkowo nie zawiera 偶adnych alergen贸w. Warto czasami si臋gn膮膰 po zdrowszy deser, zw艂aszcza je艣li jest on r贸wnie pyszny jak tradycyjny!

Brownie z fasoli nie takie nudne…

Nie jestem zwolenniczk膮 jedzenia zdrowych zamiennik贸w ulubionych deser贸w. My艣l臋, 偶e warto czasami si臋gn膮膰 po co艣 na co naprawd臋 ma si臋 ochot臋. Jednak ch臋tnie eksperymentuj臋 w kuchni i pr贸buj臋 nowych rzeczy. I tak w艂a艣nie trafi艂am na to ciasto. Kompletnie nie czu膰 w nim fasoli, jest s艂odkie i ma idealnie wilgotn膮, zbit膮 konsystencj臋. A dzi臋ki temu, 偶e samo ciasto jest zdrowe, mo偶na poszale膰 z dodatkami. 艢wietnie pasuj膮 do niego owoce jagodowe, mas艂o orzechowe i oczywi艣cie czekolada. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciep艂e, kiedy kawa艂ki czekolady s膮 roztopione i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach.

sk艂adniki na brownie z fasoli

Przepis

Sk艂adniki (na 5 porcji):

  • p贸艂 puszki (200g) czerwonej fasoli
  • 1 jajko lub (1 艂y偶ka mielonego siemienia lnianego + 3 艂y偶ki wody)
  • 50g p艂atk贸w owsianych (bezglutenowych)
  • 20g kakao lub 30g karobu
  • 50ml syropu klonowego
  • 15g mas艂a orzechowego
  • szczypta soli
  • 15g czekolady (na wierzch)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180掳C. Niewielk膮 keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
  • Po艂ow臋 puszki fasoli umyj i odced藕.
  • Je艣li u偶ywasz siemienia lnianego zamiast jajka, zalej go wod膮 i odstaw na 10-15 minut a偶 sp臋cznieje.
  • W blenderze lub misce (je艣li u偶ywasz blendera r臋cznego) umie艣膰 fasol臋, kakao lub karob, p艂atki owsiane, jajko lub siemi臋, mas艂o orzechowe, szczypt臋 soli i syrop klonowy. Dok艂adnie zblenduj ca艂o艣膰 na jednolit膮 mas臋.
  • Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp posiekan膮 drobno czekolad膮. Mo偶esz u偶y膰 dowolnej, jednak ja polecam u偶y膰 mlecznej, gdy偶 ciasto nie jest bardzo s艂odkie. 
  • Piecz ca艂o艣膰 ok. 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika i stud藕 na kratce. 
  • Przechowuj w lod贸wce do 2-3 dni.
brownie z fasoli

Warto艣ci od偶ywcze:

Na 1 porcj臋: 166kcal聽 4,5g T艂uszcz贸w聽 21g W臋glowodan贸w聽 8,6g Bia艂ka

Porady:

  • Zamiast czerwonej fasoli mo偶ecie u偶y膰 tak偶e bia艂ej fasoli lub ciecierzycy.
  • Karob jest znacznie s艂odszy i mniej intensywny ni偶 kakao. Jego smak mo偶na por贸wna膰 do s艂odkiego kakao typu Nesquik. Dodatkowo nie zawiera on alergen贸w. Je艣li uczula was kakao, warto zamieni膰 je w艂a艣nie na karob.
  • Do ciasta mo偶na doda膰 tak偶e orzechy, mas艂o orzechowe lub dowolne owoce. U偶yjcie ich przed upieczeniem lub udekorujcie nimi gotowe ciasto. Wed艂ug mnie brownie z fasoli 艣wietnie komponuje si臋 z malinami i odrobin膮 bia艂ej czekolady.
  • Z przepisu wychodzi niewielkie ciasto, je艣li chcecie przygotowa膰 wi臋ksz膮 porcj臋 po prostu podw贸jcie sk艂adniki i pieczcie brownie w wi臋kszej formie ok.5 minut d艂u偶ej.聽

peace.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *