Ciasto jest wilgotne, s艂odkie i intensywnie czekoladowe. Samej fasoli nie czu膰 w smaku, gdy偶 kakao i czekolada dominuj膮. Fasola nadaje ciastu kremowej, nieco zbitej konsystencji niczym w klasycznym brownie. Dzi臋ki zamianie m膮ki na (bezglutenowe) p艂atki owsiane ciasto nie zawiera glutenu. To 艣wietna opcja dla os贸b, kt贸re go nie toleruj膮. Polecam tak偶e zamieni膰 kakao na karob. Jest on subtelniejszy i znacznie s艂odszy, a dodatkowo nie zawiera 偶adnych alergen贸w. Warto czasami si臋gn膮膰 po zdrowszy deser, zw艂aszcza je艣li jest on r贸wnie pyszny jak tradycyjny!
Nie jestem zwolenniczk膮 jedzenia zdrowych zamiennik贸w ulubionych deser贸w. My艣l臋, 偶e warto czasami si臋gn膮膰 po co艣 na co naprawd臋 ma si臋 ochot臋. Jednak ch臋tnie eksperymentuj臋 w kuchni i pr贸buj臋 nowych rzeczy. I tak w艂a艣nie trafi艂am na to ciasto. Kompletnie nie czu膰 w nim fasoli, jest s艂odkie i ma idealnie wilgotn膮, zbit膮 konsystencj臋. A dzi臋ki temu, 偶e samo ciasto jest zdrowe, mo偶na poszale膰 z dodatkami. 艢wietnie pasuj膮 do niego owoce jagodowe, mas艂o orzechowe i oczywi艣cie czekolada. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciep艂e, kiedy kawa艂ki czekolady s膮 roztopione i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach.
Na 1 porcj臋: 166kcal聽 4,5g T艂uszcz贸w聽 21g W臋glowodan贸w聽 8,6g Bia艂ka
peace.