Przepeace

baozi

z szarpaną wołowiną i dipem sriracha mayo

baozi

Baozi, czyli puszyste chińskie bułeczki drożdżowe gotowane na parze…

Są mięciutkie i delikatne. Samo ciasto przypomina nasze kluski na parze. Mogą być wypełnione dowolnym farszem. Są wersje z wieprzowiną, wołowiną, krewetkami, warzywami. Kombinacji jest mnóstwo. W mojej wersji nadzienie składa się z wolnogotowanej, szarpanej wołowiny o lekko korzennych nutach. Do tego tarta marchewka, papryczka chili, łodyżki kolendry i czosnek. Podaje je z dipem sriracha mayo i krótko marynowanym ogórkiem. Według mnie połączenie mięciutkich i treściwych pierożków baozi z lekko pikantnym, kremowym sosem i orzeźwiającym, chrupiącym ogórkiem stanowi idealną orientalną kompozycję.

Baozi to jedno z prostszych dań azjatyckich!

Wystarczy zagnieść ciasto, a resztą zajmą się same drożdże. Gdy ciasto wyrośnie nadziewamy je dowolnym farszem. Może to być mieszanka produktów, które znajdziemy w lodówce. Czasami dzięki temu można uzyskać zaskakujące kompozycje. Ja wykorzystałam mięso wołowe, które wcześniej gotowałam kilka godzin na wolnym ogniu z korzennymi przyprawami. Dodałam marchewkę, chili i łodyżki kolendry, które mi zostały po zerwaniu listków (zachęcam do ich wykorzystywania, gdyż mają mnóstwo smaku i idealnie nadają się do gotowania). Później pierożki baozi gotujemy na parze i podajemy z ulubionym sosem. 

baozi

Przepis

Składniki na 12 baozi:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 10g cukru
  • 100ml wody
  • 15ml oleju
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 500g mięsa wołowego
  • 1l bulionu wołowego
  • kilka ziaren pieprzu, goździków, pół gwiazdki anyżu, laska cynamonu
  • 1 marchew
  • łodyżki pęczka kolendry lub pół pęczka szczypiorku
  • pół papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki lub pół łyżeczki miodu

sriracha mayo:

  • 50g majonezu
  • 25g sosu sriracha
  • szczypta soli
  • dodatkowo można dodać posiekane orzeszki ziemne lub pistacje i listki kolendry

krótko marynowany ogórek:

  • 1 ogórek zielony
  • 100ml letniej wody
  • 30ml octu ryżowego lub winnego
  • ząbek czosnku
  • 5cm korzenia imbiru
  • sół, pieprz
  • czarny sezam do podania

Przygotowanie:

  • Mięso wraz z przyprawami umieść w garnku lub wolnowarze. Zalej bulionem (powinien przykrywać cały kawałek mięsa). Gotuj ok.3h na wolnym ogniu (aż mięso zacznie rozpadać się pod widelcem).
  • Pokrój ogórka na cienkie plasterki. Przełóż do słoika. Zalej wodą z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Odstaw do lodówki.
  • Do miski wlej ciepłą wodę (ale nie gorącą, ponieważ zabije nasze drożdże), dodaj cukier i wysyp na wierzch opakowanie suchych drożdży. Nie mieszaj, odstaw na ok.5 min. lub do czasu aż zacznie pojawiać się delikatna piana.
  • Do płynu wsyp przesianą mąkę z solą, a następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 6 min. Do wyrabiania można użyć miksera z odpowiednimi końcówkami lub wyrabiać ciasto ręcznie.
  • Do ciasta dodaj olej i dokładnie wyrób ciasto dłonią do całkowitego połączenia się składników.
  • Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, sprężyste i nie będzie lepiło się do rąk, przełóż je do wysmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, na co najmniej 1h do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Podziel przestygnięte mięso widelcem na drobne kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili. Łodyżki kolendry drobno posiekaj i dodaj do reszty składników wraz z sosem sojowym i teriyaki. dokładnie wymieszaj całość.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią by zbić pęcherzyki powietrza.
  • Przełóż je na stolnicę i podziel na 12 równych części. Z każdej części ciasta uformuj kule.
  • Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz dłońmi, do środka nałóż ok. 1 łyżkę farszu. Ściągaj brzegi ciasta do góry (można zrobić to na kształt harmonijki) i zamykaj bułeczki mocno ściskając górę.
  • Układaj baozi na papierze do pieczenia (ja przygotowuje niewielkie kwadraciki dla każdej bułeczki osobno). A następnie odstaw przykryte ściereczka na ok.15-20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  • Przygotuj garnek z sitkiem do gotowania na parze. Zagotuj wodę.
  • Baozi gotuj turami (po 3-4) zachowując odstęp pomiędzy bułeczkami, gdyż jeszcze urosną podczas parowania. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sriracha mayo. W miseczce połącz majonez z sosem sriracha i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj. Udekoruj posiekanymi orzechami i listkami kolendry.
  • Bułeczki baozi serwuj z dipem i ułożonymi na talerzu plasterkami marynowanego ogórka posypanymi sezamem.
baozi

Wartości odżywcze:

Na 1 baozi: 146kcal  1,9g Tłuszczów  18,6g Węglowodanów  12g Białka

Porady:

  • Ugotowane baozi można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce 2-3 dni. Wystarczy podgrzać je kilka minut ponownie na parze.
  • Farsz można komponować z dowolnych składników. Zamiast wolnogotowanej wołowiny można użyć np. mielonej. 
  • Jeśli nie przepadacie za pikantnymi potrawami, pomińcie dodatek papryczki chili w farszu, a do dipu dodajcie mniej sosu sriracha (jednak zachęcam do podania baozi właśnie z tym sosem). 
  • Zamiast marynowanego ogórka możecie podać baozi z kimchi, świeżym ogórkiem lub innym chrupkim warzywem. Warto do tego dania dodać jakiś orzeźwiający element.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *