Przepeace

bajgle

z przyprawą everything bagel

bajgle

Bajgle to amerykańskie bułeczki w kształcie oponek z dziurką w środku.

Drożdżowe bułki są najpierw obgotowywane w wodzie z miodem, a następnie pieczone w piecu. Idealnie pasuje do nich kultowa przyprawa everything bagel. Składa się ona z sezamu, maku, soli, czosnku i cebuli, dlatego takie bajgle nadają się jedynie do wytrawnych kompozycji. Jeśli macie ochotę na bajgle na słodko, posypcie je jedynie sezamem lub pieczcie bez dodatków.

Najbardziej lubię bajgle w wersji nowojorskiej.

Czyli podawane z serkiem typu philadelphia, łososiem wędzonym na zimno, szczypiorkiem, cebulą czerwoną, pomidorem, ogórkiem i kaparami. Świetnie smakują również z bekonem, jajkiem, serem żółtym, piklami i sałatą. Albo z awokado i jajkiem w koszulce. Pomysłów jest mnóstwo, a świeże bajgle smakują wyśmienicie nawet bez dodatków.

bajgle

Przepis

Składniki(na 8 bajgli):

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania miski
  • białko jaja+ łyżka wody do posmarowania bajgli
  •  2 łyżki przyprawy everything bagel

Kąpiel wodna:

  • 3 litry wody
  • 40g miodu

 

Przyprawa everything bagel:

  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku (najlepiej pokruszone płatki)
  • 1,5 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli

*Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku

Przygotowanie:

  • Do miski wlej wodę, dodaj cukier i wymieszaj. Na wierzch wysyp drożdże i odstaw na ok. 5 minut ( aż zacznie pojawiać się delikatna piana).
  • Do miski dodaj mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, a gdy wszystkie składniki się połączą, przełóż je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj kilka minut (4-6). Dodaj łyżkę oleju i dokładnie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
  • Wysmaruj miskę odrobiną oleju. Włóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą i ściereczką. 
  • Odstaw ciasto na ok. 1-1,5h (do podwojenia objętości) w ciepłe miejsce.
  • Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz je pięścią by uwolnić pęcherzyki powietrza. Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części. 
  • Każdą część ciasta formuj w kulki, a następnie zrób dziurkę w środku kciukiem. Rozciągnij delikatnie ciasto by utworzyć oponkę i odłóż na blaszkę. Uformowane bajgle przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 
  • W dużym garnku zagotuj 3l wody z miodem. Wkładaj po 2-4 bajgle (w zależności od wielkości garnka) do gotującej się wody. Gotuj po 1 minucie z każdej strony. Wyjmuj bajgle z wody i wykładaj z powrotem na blaszce (odsączając z nadmiaru wody). Odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj przyprawę everything bagel. 
  • W miseczce wymieszaj białko jaja z wodą. Smaruj każdego bajgla jajkiem, a następnie obsyp lub maczaj w mieszance przypraw.
  • Piecz ok.15-20 minut, aż bajgle się zarumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika, odstaw bajgle na blaszce do wystygnięcia na ok. 10 minut, a następnie studź na kratce.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. Bajgle można przechowywać szczelnie zawinięte w ściereczkę lub folię przez kilka dni, a w lodówce nawet przez tydzień. Świetnie smakują podgrzane w opiekaczu lub tosterze.   

Wartości odżywcze:

W 1 bajglu: 248kcal  2,3g Tłuszczów  47,2g Węglowodanów  8,8g Białka

bajgle

Porady:

  • Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się do rąk należy dodać więcej mąki. Analogicznie, jeśli jest zbyt suche trzeba dolać nieco więcej wody.
  • Do kąpieli wodnej można dodać brązowy cukier zamiast miodu, jednak to on nadaje brązowy kolor i delikatny, wyjątkowy posmak bajglom.
  • Zamiast przyprawy everything bagel, bajgle można posypać gruboziarnistą solą, sezamem lub piec bez żadnych dodatków.
  • Do ciasta na bajgle można dodać płatki owsiane, ziarna, orzechy lub suszone owoce. Należy wtedy dodać odrobinę więcej wody, by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
  • Bajgle świetnie przechowują się w temperaturze pokojowej (szczelnie zawinięte w ściereczkę lub folię) lub w lodówce. Warto je wtedy „odświeżyć” podpiekając w piekarniku, opiekaczu lub tosterze.

peace.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *